Damrak volgt Wall Street niet

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vlakke tot nipt hogere opening tegemoet. Op Wall Street werden donderdagavond juist nog overtuigend records gebroken. Futures op de AEX index wezen vanochtend ruim een half uur voor de beursgong op een openingswinst van 0,1 procent.

Donderdag koerste de index, net als de voorafgaande handelsdag, aanvankelijk nog hoger. 's Middag werden de winsten echter prijs gegeven en bij de slotgong resteerde een verlies van 0,2 procent op 540,11 punten.

Beursplein 5 gaf donderdag terrein prijs, net als de ons omringende Europese hoofdbeurzen, terwijl op Wall Street juist sprake was van een koopsentiment.

Meld u nu aan voor het wekelijkse webinar en mis geen update meer!

Marktanalisten wezen als verklaring voor de discrepantie op de westerse beurzen met name met de beschuldigende vinger naar de aanhoudende kracht van de euro. Dondedag koerste de euro ten opzichte van de dollar bij aanvang van de handelsdag vlak boven de 1,18 grens. Vanochtend noteerde het muntpaar alweer op 1,1922. "Goed nieuws voor Amerikaanse exporteurs, maar het tegenovergestelde is het geval voor de exporteurs in Europa", aldus analist Corné van Zeijl van Actiam.

Beleggers waren donderdag vooral in afwachting van de OPEC en de Amerikaanse politiek. Zou het oliekartel besluiten tot een verlenging van de productiedeal en krijgt president Donald Trump goedkeuring voor zijn belastingplannen, waren de hete hangijzers. 

Donderdagavond, na het slot van de Amsterdamse beurs, was er witte rook in Wenen. Het oliekartel en andere grote olieproducenten bereikten een akkoord over verlenging van het productieakkoord. Het oorspronkelijke akkoord over beperking van de productie liep tot maart 2018 en nu is besloten om deze afspraken door te laten gaan tot het einde van 2018. 

"Dit is conform verwachting", zei vice-president Ric Navy van RJ O'Brien & Associates LLC. "Het zou verrassend zijn geweest als er iets anders zou zijn besloten." De olieprijzen reageerden dan ook nauwelijks op de berichtgeving. De januari-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,2 procent hoger op 57,40 dollar. 

De Republikeinen in de Senaat slaagden er daarnaast donderdagavond niet in om hun plannen voor een belastingverlaging in stemming te laten brengen. Vandaag volgt een nieuwe poging. De Republikeinen hebben slecht een minieme meerderheid in de senaat en zij werden bovendien gedwarsboomd door onafhankelijke belastingexperts van het Congres, die wezen op een oplopend begrotingstekort bij invoering van de plannen.

Amerikaanse beleggers lijken echter zeker van hun zaak dat de plannen, met onder meer een scherpe verlaging van de winstbelasting, heelhuids de eindstreep zullen halen. De Dow Jones index won maar liefst 1,4 procent en de index sloot daarmee samen met de breder samengestelde S&P 500 index op een all time high.

In Azië werd vanochtend bekend gemaakt dat het groeitempo van de Japanse industrie op maandbasis flink aantrok, van een stand van 52,8 naar 53,6 in november. De Chinese industrie liet met een daling van 51,0 naar 50,8 juist een lichte groeivertraging zien. De Chinese beurzen koersten nipt lager, terwijl de Nikkei index in Tokio enkele tienden van een procent won.

Ook in Europa en in Amerika worden vandaag inkoopmanagersindices voor de industrie in november vrijgegeven. 

Onbekend maakt onbemind, maar niet minder renderend. Met onze aandelenselectie  bent u als eerste bij deze groeibriljanten.

Bedrijfsnieuws

Intel meldde een kapitaalbelang in ASML van 4,96 procent met eenzelfde stemrecht. Op 9 juni dit jaar meldde Intel nog een kapitaalbelang van 9,96 procent met een dito stemrecht.

Oranjewoud, moederbedrijf van Antea Group en Strukton, zei dat de omzet in de eerste negen maanden is gestegen van 1.625 miljoen naar 1.708 miljoen euro. In het derde kwartaal namen daarnaast de opbrengsten toe van 642 miljoen naar 706 miljoen euro.  Het operationeel resultaat (EBITDA) steeg in het afgelopen kwartaal van 51,9 miljoen naar 61,9 miljoen euro. 

Altice zal green.ch en Green Datacenter in Zwitserland verkopen aan InfraVia Capital Partners. Deze telecommunicatie oplossingen en data-center activiteiten worden gewaardeerd op 214 miljoen Zwitserse frank, omgerekend circa 182 miljoen euro.

PostNL maakte extra cao afspraken met de vakbonden over salaris, reiskosten en het generatiepact. In de cao staat onder andere dat het salaris voor de betrokkenen in vier stappen omhoog zal gaan, met in totaal 3 procent. Dit is 0,4 procent meer dan het eerdere principeakkoord. 

Sligro en Heineken hebben definitief een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten. De twee bedrijven gaan voor een periode van 15 jaar samenwerken op het gebied van logistiek voor bier en cider in Nederland, waarbij Sligro de logistieke activiteiten van Heineken voor de Nederlandse horeca zal gaan uitvoeren.

Fugro rondde de verkoop van enkele niet-kern activiteiten, waaronder het leggen van kabels en het uitgraven van sleuven vallen, aan Global Marine af. Global Marine krijgt de onderdelen in handen, maar geeft daarvoor in ruil wel een belang van circa 24 procent in de gecombineerde activiteiten, gewaardeerd op 65 miljoen dollar, aan Fugro. Ook krijgt Fugro een uitgestelde betaling, een zogenoemde verdor loan, van 7,5 miljoen dollar die binnen een jaar zal worden afbetaald. 

Pak een koffie en scroll nu gratis door het nieuws op uw mobiel. Meld u aan  voor onze Whatsapp dienst!

Slotstanden Wall Street

De hoofdgraadmeter Dow Jones index steeg donderdag 1,4 procent tot 24.272,35 punten, de S&P 500 won 0,8 procent naar 2.647,58 punten en de Nasdaq steeg 0,7 procent tot 6.873,97 punten. 

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 1-12-2017 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund