Beursupdate: Handelsakkoord tussen Amerika en Canada

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Wall Street sloot vrijdagavond vlak, terwijl het sentiment in Azië vanochtend overwegend positief is na een handelsakkoord tussen Amerika en Canada zondag.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. De hoofdgraadmeter van Beursplein 5 kwam op weekbasis echter niet van zijn plaats. Met een slotkoers van 549,62 punten op de laatste handelsdag van de maand, leverde september wel een koersverlies op van 1,6 procent.

» Stuur MARKTGEVOEL AAN en ontvang onze Whatsapps geheel gratis!

De Verenigde Staten en Canada bereikten zondag op het allerlaatste moment een overeenkomst over een herziening van het vrijhandelsakkoord. Door deze deal treedt Canada toe tot het akkoord dat de VS en Mexico eind augustus bereikten, en dat de vervanger is van de North American Free Trade Agreement (NAFTA). De nieuwe naam luidt de U.S.-Mexico-Canada Agreement (USMCA).

Dat het tot een akkoord kwam met Canada was een verrassing, aangezien de Amerikaanse onderhandelaar uren daarvoor nog meldde dat de verschillen te groot waren om zondag nog tot een akkoord te komen. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde vooraf dat Canada vóór maandag akkoord moest gaan met het nieuwe vrijhandelsverdrag USMCA, omdat hij anders heffingen zou invoeren op Canadese producten.

"Het is een goede dag voor Canada", zei de Canadese premier Justin Trudeau zondag. Canada deed evenwel onder meer op het vlak van landbouw grote concessies, waardoor Amerikaanse boeren eenvoudiger toegang krijgen tot de Canadese markt.

Wall Street heeft goed kwartaal achter de rug

De Amerikaanse beurzen konden vrijdag geen richting vinden en sloten bijna onveranderd. Er was weinig bedrijfsnieuws dat de markt in beweging bracht, terwijl het vooruitzicht van mogelijke handelssancties tegen Canada tot voorzichtigheid leidde.

Wanneer gaat u profiteren? Bestel nu het unieke Marktgevoel Biotech e-rapport!

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag wel een uitstekend kwartaal af. Over de afgelopen drie maanden is de S&P index meer dan 7 procent gestegen. Dit is de grootste kwartaalwinst sinds het vierde kwartaal van 2013. De Dow Jones stond op kwartaalbasis zelfs 9 procent hoger. Zowel de S&P als de Dow Jones is van de afgelopen twaalf kwartalen elf kwartalen hoger geëindigd. De Nasdaq stond op kwartaalbasis 7 procent in de plus. De techbeurs heeft al negen kwartalen achtereen winst geboekt.

Ryan Detrick, marktstrateeg bij LPL Financial, verwacht meer vuurwerk in oktober. “Oktober staat bekend door zijn beurscrashes in 1929, 1987 en 2008, maar over het algemeen doet Wall Street het in deze maand niet slecht. Het is wel een heel volatiele maand. Oktober kan de deur openen naar een heel sterk kwartaal, gedreven door de derdekwartaalcijfers van bedrijven”, aldus Detrick.

De ontwikkelingen in Italië hadden nog geen merkbaar effect op Wall Street. In Europa stonden vrijdag banken juist flink onder druk, onder meer ING Groep, na de presentatie van een ontwerpbegroting in Rome, waarbij het begrotingstekort hoger uitviel dan de markt had verwacht. De rentevergoeding op Italiaans schuldpapier liep hierdoor snel op.

De beurs in Rome verloor vrijdag bijna vier procent en de handel in Italiaanse bankaandelen werd kortstondig stilgelegd na grote koersverliezen.

Beleggers in New York waren vrijdag echter gefixeerd op Tesla. Het aandeel sloot maar liefst 13,9 procent lager, na het nieuws donderdag laat dat de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission, topman Elon Musk van Tesla aanklaagt vanwege fraude. Dit weekend schikte Musk evenwel met de SEC, waarbij hij zijn functie van CEO mag blijven bekleden. Daar bovenop stuurde hij zijn personeel zaterdag een email met de tekst: "We zijn erg dicht bij het bereiken van winstgevendheid en kunnen hiermee bewijzen dat de critici ongelijk hadden. Als we allemaal [zondag] aan het werk gaan, zullen we een epische overwinning behalen".

Zondag was de laatste dag van het kwartaal. Om de beloofde hoge productiecijfers van de nieuwe Model 3 te halen, werd door Tesla zelfs een grote groep van vrijwilligers ingeschakeld. De productiecijfers worden later vandaag verwacht.

Tesla had eerder aangegeven tussen 50.000 en 55.000 elektrische auto's van het type Model 3 te willen produceren. Afgelopen vrijdag schreef het online medium Electrek dat Tesla een paar dagen voor het aflopen van het derde kwartaal al meer dan 51.000 van het type Model 3 had geproduceerd.

Een november-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,6 procent, ofwel 1,13 dollar, hoger op 73,25 dollar en vervolgde daarmee zijn rally van de afgelopen weken. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend vrij vlak op 1,1596.

» Al onze webinars kunt u nu gratis terugkijken! 

In Azië hielden de beurzen op het vasteland van China en in Hong Kong vanochtend de deuren gesloten in verband met een feestweek. De beurs in Japan koerste een half procent in het groen, terwijl Sydney onder druk van financiële waarden een dissonant was met een verlies van 0,7 procent. De bewegingen in de financiële sector waren het gevolg van een tussentijds rapport van een Commissie die onderzoek doet naar misstanden in de sector. Onder meer gevallen van omkoping en fraude op bestuursniveau kwamen hierbij aan het licht.

De nieuwe handelsmaand begint vandaag, traditiegetrouw, met een stroom aan inkoopmanagersindices voor de industrie. Dit weekend werd al bekend dat de groei in China onder druk staat. Volgens Markit daalde de inkoopmanagersindex voor de industrie zelfs naar het break-even niveau van 50, na 15 maanden van groei. Econoom Zhengsheng van Markit wees vooral op de Chinese export als schuldige, wat zorgde dat de productie terugliep. Daarbij verslechterde ook de werkgelegenheid verder.

Het hoofdagendapunt deze week is het Amerikaanse banenrapport, dat voor vrijdag staat geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

De voetbalomzet van Ajax daalde in het boekjaar 2017/2018, vanwege de vroege uitschakeling in Europa, met 21,2 miljoen euro tot 34,4 miljoen euro. De netto omzet, inclusief transfers, zakte van 118,2 miljoen naar 92,0 miljoen euro. Het eigen vermogen van Ajax was aan het einde van het boekjaar 158,9 miljoen euro.

Royal Dutch Shell en vier partners hebben een definitief investeringsbesluit genomen om te investeren in een vloeibaar aardgasproject in Canada. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Naar verluidt zouden Royal Dutch Shell en zijn partners, Petroliam Nasional, Mitsubishi, PetroChina en Korea Gas vandaag het besluit aankondigen om 40 miljard Canadese dollar, ofwel 31 miljard dollar, in het project te investeren.

CFO Arthur Swijter van autobedrijf Stern Groep stapt op. Volgens Stern heeft Swijter besloten "andere belangen buiten Stern na te streven" en daarom per direct terug te treden. Swijter bekleedde sinds juni 2016 de functie van CFO bij Stern. Over de opvolging van Swijter deed Stern vrijdag geen mededelingen.

Niet achter de massa aanlopen en een eigen visie hebben loont met onze  contraire aandelentips

WDP besloot om nog eens 75 miljoen euro te investeren in Roemenië, waardoor de totale vastgoedportefeuille voor het land richting de 500 miljoen euro loopt tegen het einde van 2019.

Boskalis heeft de aanbesteding gewonnen voor de realisatie van het project Nieuwe Verbinding N69 in Noord-Brabant. Het betreft een contract ter waarde van ruim 80 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.913,98 punten. De Nasdaq eindigde fractioneel hoger op 8.046,35 punten, terwijl de Dow Jones eveneens fractioneel hoger sloot op 26.458,31 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 1-10-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund