Beursupdate: Beursplein 5 start vermoedelijk nipt hoger aan handelsweek

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting fractioneel hoger van start. Wall Street gaf vrijdagavond terrein prijs, maar wist de verliezen wel te beperken. In Azië is het beeld vanochtend verdeeld.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een afwachtende start. Afgelopen week verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis nog 3,6 procent op 538,51 punten. In het lopende jaar staat de index nu op een negatief rendement van net iets meer dan een procent.

» Uw inleg verdubbeld met dit aandeel! +111% rendement!

Leek het in de voorafgaande week nog allemaal wat positiever rondom de handelsconflicten tussen grote mondiale economieën, met onder meer een overeenkomst tussen Amerika en Mexico, afgelopen week was het optimisme plotseling weer compleet verdwenen.

De Amerikaanse president Trump dreigde vorig weekend Canada buiten een nieuwe NAFTA overeenkomst te houden en de markt wacht ondertussen op de inwerkingtreding van nieuwe importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Ook de Europese Unie en Japan worden momenteel op de korrel genomen door 'The Donald'.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets wil de Amerikaanse president zijn belofte terugdraaien om tot een akkoord te komen met de Europese Unie. "Beleggers weten hoe populair Europese auto's zijn in de VS en hoe belangrijk de sector is voor de Europese economie", aldus Madden.

Ondertussen blijft de Amerikaanse economie op stoom. Vrijdag werd bekend dat de werkgelegenheid in augustus is gestegen met 201.000 banen, wat boven verwachting was. De werkloosheid kwam afgelopen maand uit op het historisch gezien lage niveau van 3,9 procent, terwijl de lonen op jaarbasis met maar liefst 2,9 procent groeiden. De cijfers zullen volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank de Federal Reserve er dan ook niet van weerhouden om de rente in september te verhogen.

Het positieve economische klimaat vertaalt zich in sterke resultaten in het tweede kwartaal voor bedrijven die deel uitmaken van de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, de S&P 500. Met nog slechts een handjevol bedrijven dat met cijfers komt, staat de teller van bedrijven die de verwachtingen overtroffen op 80 procent. Daarmee was het tweede kwartaal beter dan het eerste, toen 78 procent het beter dan verwacht deed.

» Al onze webinars kunt u nu gratis terugkijken! 

De bedrijven boekten afgelopen kwartaal per saldo 25 procent meer winst. Voor het lopende kwartaal wordt een winstgroei van 20 procent verwacht.

Analist Corné van Zeijl van Actiam wees er wel op dat tegelijkertijd de opbrengsten uit bedrijfsbelastingen in Amerika met 33 procent daalden, vanwege belastinghervormingen van Donald Trump. Dat komt volgens berekeningen van The Wall Street Journal neer op 100 miljard dollar op jaarbasis. "Dat valt me eerlijk gezegd nog mee. Het is een race to the bottom", zei Van Zeijl.

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag aanvankelijk nog in het groen, maar moesten alsnog een stapje terug doen nadat Trump aankondigde China voor nog eens 267 miljard dollar aan importheffingen te willen opleggen. De tariefsverhogingen komen bovenop de heffingen op 200 miljard dollar aan goederen, die de Amerikaanse regering momenteel aan het voorbereiden zijn.

Het waren dan ook de Chinese beurzen die vanochtend in Azië een negatieve hoofdrol opeisten met verliezen tot 1,2 procent voor de beurs in Hong Kong. De beurs in Tokio koerste daarentegen in het groen na onder meer cijfers die wezen op een onverwacht sterke stijging van de Japanse economie. In de periode april tot en met juni groeide de economie van het land op jaarbasis met 3,0 procent. Een eerdere raming wees nog op een stijging van het bruto binnenlands product met 1,9 procent.

Naast de mondiale handelsperikelen blijven ook zorgen over de financiële veerkracht van opkomende markten boven de markt hangen. Met name de Turkse lira, de Indonesische roepia en de Zuid Afrikaanse rand stonden de afgelopen weken onder druk, waardoor de schulden van deze landen omgerekend in met name dollars snel toenemen, waardoor een vicieuze cirkel dreigt. Banken die relatief veel geld hebben uitstaan in deze regio's behoorden dan ook tot de slechtst presterende aandelen in de afgelopen periode.

Olie werd vrijdag iets goedkoper. Op een settlement van 67,75 dollar daalde de prijs van een vat West Texas Intermediate in New York fractioneel. Op weekbasis werd een vat olie wel zo'n 3 procent minder waard. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1551. Vrijdagochtend voorbeurs stond er nog een stand van 1,1623 op de borden.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Wel hebben beleggers extra aandacht voor de economische groei in Turkije in het afgelopen kwartaal, in aanloop naar het rentebesluit van donderdag. Het land kampt met economische problemen en het vertrouwen in het beleid van president Erdogan staat op een laag pitje. Valutabeleggers kijken dan ook met argusogen naar de koersontwikkelingen van de Turkse lira.

NIEUW! Het Biotech rapport met de 5 kandidaten die u zeker in uw portfolio moet  hebben!

Bedrijfsnieuws

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor ASML flink, van 160,00 naar 210,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten heeft ASML goede vooruitgang geboekt met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet. Ook de rest van het ecosysteem oogt volgens Kepler Cheuvreux klaar voor hoge productievolumes. De winst per aandeel zal in de komende jaren dan ook fors stijgen, zo voorzien de analisten. Het aandeel ASML sloot vrijdag op 159,02 euro.

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 9,6 miljoen passagiers, een stijging van 2,3 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 3,3 procent. De ingezette capaciteit nam daarbij met 2,4 procent toe, en de bezettingsgraad steeg met 0,7 procentpunt naar 90,8 procent.

Heijmans is geselecteerd als voorkeurskandidaat voor het perceel start- en landingsterreinen bij de tender Main contracts 2019 in opdracht van Schiphol. De initiële looptijd van het contract is drie jaar, met een optie tot tweemaal drie jaar verlenging. De indicatieve jaaromzet van dit perceel bedraagt 47 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde vrijdag op een slot van 25.916,54 punten 0,3 procent. De S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2.871,68 punten en de Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 7.902,54 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 10-09-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund