Beursupdate: Beursplein 5 start lager na koersval New York

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start. Op Wall Street gaven de hoofdindices woensdagavond drie tot vier procent prijs. Futures op de Amerikaanse beurzen wijzen daarnaast alweer op een verlies van meer dan een procent voor de opening van vanmiddag. In Azië noteren de Japanse en de Chinese beurzen vanochtend grofweg vier procent lager.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 1,0 procent. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak al 1,7 procent lager naar 528,03 punten.

Wanneer gaat u profiteren? Bestel nu het unieke Marktgevoel Biotech e-rapport!

De Amerikaanse aandelenbeurzen daalden woensdag zeldzaam hard, nadat de Europese beurzen al een aanzet hadden gegeven. Onder druk van de stijgende rendementen op obligaties zakten de aandelenindices door steunniveaus wat ruimte bood voor een verdere neerwaartse spiraal.

Hogere rentestanden en hogere rendementen op obligaties lijken een nieuwe fase op de markt in te luiden, nadat de rente door de Federal Reserve jarenlang extreem laag werd gehouden terwijl de economie herstelde van de crisis. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen topte deze week evenwel wat af, na een snelle opmars de afgelopen weken. Met een niveau van 3,15 procent bivakkeert het rendement op de Treasury wel rond het hoogste niveau in ongeveer zeven jaar tijd. De obligaties zijn daarmee als belegging een serieus alternatief voor aandelen geworden.

Beleggers waren daarnaast ook bezorgd over de begrotingsproblemen in Italië en het handelsconflict tussen China en de VS. “De markt is nu in afwachting van een mogelijke tweede ronde van tariefsverhogingen op Chinese producten, waarmee de regering-Trump heeft gedreigd”, zei analist Mihir Worah van Pimco. “Een escalatie van dit conflict zou slecht zijn voor de markten, al kan er later wel weer een deal worden gesloten”.

Sommige analisten menen echter dat de daling op Wall Street geen echte katalysator kent. "De handelsfrictie tussen de VS en China is al aan de gang sinds het begin van het jaar", schreef Joseph Capurso, senior valutastrateeg bij de Commonwealth Bank of Australia. Capurso merkte ook op dat ook de stijgende rente al veel langer speelt.

Volgens Ray Attrill, valutastrateeg bij National Australia Bank, is de plotselinge uitverkoop van aandelen dan ook een resultaat van "winstnemingen".

Niet achter de massa aanlopen en een eigen visie hebben loont met onze  contraire aandelentips

De dalingen op Wall Street waren breed gespreid over de sectoren, maar de technologiefondsen gingen aan de leiding. De sector leverde ruim vier procent in. Internetgigant Amazon.com verloor 6,2 procent. Google-moederbedrijf Alphabet verloor 4,6 procent, net als Apple, en Microsoft gaf 5,4 procent prijs.

Het was ook de vierde dag op rij dat de S&P500 onder zijn 50-daags voortschrijdend gemiddelde zakte en de eerste keer dat de index daar ook onder bleef, wat de verkoopgolf vanuit technisch oogpunt volgens handelaren mogelijk versterkte.

Beleggers kijken ook vooruit naar het derdekwartaalcijferseizoen, dat morgen officieus van start gaat met de resultaten van grote financiële instellingen, zoals Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo. Sterke winstcijfers kunnen voor afleiding zorgen en de aandelenmarkt een impuls geven, maar volgens sommige commentatoren zijn de verwachtingen te hoog gespannen en kan de markt ook teleurgesteld reageren.

Een analistenrapport van Barclays waarschuwde voor gematigd teleurstellende resultaten van grote internetbedrijven zoals Amazon.com, Twitter, Ebay en Facebook.

De olieprijs daalde ruim 2,2 procent, na de verlaagde groeiramingen van het IMF dinsdag en nadat handelaren concludeerden dat de zware orkaan Michael de olieplatforms in de Golf van Mexico zonder schade passeert.

De euro koerste daarnaast vanochtend hoger ten opzichte van de dollar naar 1,1558. Woensdag noteerde het muntpaar nog op 1,1530.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer de vrijgave van Amerikaanse- en Franse inflatiecijfers.

» Stuur MARKTGEVOEL AAN en ontvang onze Whatsapps geheel gratis!

Bedrijfsnieuws

Fagron boekte in het derde kwartaal een omzet van 114,9 miljoen euro, een stijging van 11,8 procent op jaarbasis. Rekening houdend met wisselkoerseffecten bedroeg de groei zelfs 17,6 procent. Autonoom boekte Fagron een groei van 4,6 procent en tegen constante wisselkoersen was dit 10,1 procent.

Galapagos wil tegen 2021 een nieuwe hoofdzetel in Mechelen klaarhebben. Dit schreef de krant De Gazet van Antwerpen donderdag via bronnen binnen het bedrijf. Het nieuwe hoofdkantoor komt nabij het station van Mechelen en zal op korte termijn 150 nieuwe werknemers aantrekken waardoor het totaal op 750 zal komen.

Thales heeft langer nodig om de overname van Gemalto af te ronden. Dit meldden beide bedrijven donderdag voorbeurs in een gezamenlijk persbericht. Van de veertien goedkeuringen die de twee moeten krijgen om tot een definitieve combinatie te komen, zijn er nu zes verkregen. Bij de resterende acht worden volgens de bedrijven goede vorderingen geboekt.

VEON gaat niet investeren in diverse bezittingen van Global Telecom in Pakistan en Bangladesh. VEON zag af van de verkoop vanwege de recente bewegingen van de Pakistaanse roepie, maar ook omdat minderheidsaandeelhouders van Global Telecom zich niet in het aanbod konden vinden.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde woensdag 3,3 procent tot 2.785,68 punten, de Dow Jones index eindigde 3,2 procent lager op 25.598,74 punten en de Nasdaq verloor 4,1 procent tot 7.422,05 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 11-10-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund