Beursupdate: Deze week rentebesluiten

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht hoger van start. In New York sloten de hoofdindices vrijdag nog licht hoger. Beleggers hadden dit weekend vooral oog voor de G7-bijeenkomst in het Canadese Charlesvoix.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. De AEX sloot vrijdag nog 0,4 procent lager op 560,03 punten. Op weekbasis kwam de hoofdgraadmeter echter niet van zijn plaats.

Amerika staat niet achter de slotverklaring van de G7. Dit liet president Donald Trump dit weekend weten via Twitter. De president legde de schuld vooral bij zijn Canadese evenknie Justin Trudeau. Die was volgens Trump tijdens de bijeenkomst "zachtmoedig en mild". Nadat de Amerikaanse president eerder was vertrokken, acteerde Trudeau volgen Trump juist tegenovergesteld en noemde hij de Amerikaanse importtarieven "beledigend", terwijl deze volgens Trump louter een reactie zijn op de Canadese importtarieven op Amerikaanse zuivelproducten.

» Onze apps ontvangt u geheel gratis! Sla 06 319 276 61 op in uw telefoon en  klik hier.

"Zeer oneerlijk en zwak", zo typeerde Trump de handelswijze van de Canadese president. Daarna waarschuwde Trump op Twitter dat hij de import van buitenlandse auto’s aan banden wil leggen met behulp van tarieven.

Trump stuurde zijn berichten de wereld in terwijl hij op reis was naar Singapore, waar voor morgen een historische ontmoeting staat geagendeerd met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Naar verluidt spreken ze al vannacht Nederlandse tijd één op één met elkaar, alleen in aanwezigheid van tolken. Daarna is er ruimte voor gesprekken met een groter gezelschap. Het doel vanuit Amerikaans oogpunt is om het kernwapenprogramma van Noord-Korea te laten stoppen, waarvoor in ruil economische steun zal worden geëist.

Later in de week zal de aandacht verschuiven naar de rentebesluiten van zowel de Amerikaanse Federal Reserve als de Europese Centrale Bank.

Woensdag is een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank zeer goed mogelijk. Uit de laatste notulen en het Beige Book bleek dat de tijd stilaan rijp is voor een volgende stap van normalisering. Het rentebesluit zal vergezeld worden door nieuwe economische ramingen en een persconferentie door voorzitter Jerome Powell.

Rabobank rekent op een verhoging met 0,25 procentpunt. "De hamvraag blijft of de dot plot op 3 of 4 renteverhogingen voor dit jaar wijst", aldus analist Philip Marey van Rabobank. Marey denkt dat de Fed in 2018 in totaal driemaal zal verhogen.

Een dag later, op donderdag, is de ECB aan zet. Ook hier zal een persconferentie volgen na de bekendmaking van het rentebesluit. Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank verwacht niet dat de ECB komende week al aankondigt wat de exacte plannen zijn met het in september aflopende opkoopprogramma van obligaties.

De wereldpopulatie blijft groeien en de vraag naar grondstoffen hiermee ook. U  kun hiervan profiteren met onze uitgebreide analyses.

Momenteel koopt de ECB maandelijks nog voor 30 miljard euro op. In het vierde kwartaal zal dit naar schatting van Van Geffen nog maar 10 miljard euro per maand zijn. "Vooral symbolisch", aldus de analist.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag hoger en herstelden daarmee van eerdere dalingen. Op weekbasis klommen de hoofdindices gemiddeld meer dan een procent. Het vooruitzicht van een mogelijke handelsoorlog leidde wel tot voorzichtigheid bij beleggers.

In Azië noteerden de hoofdindices vanochtend dichtbij huis. De Nikkei index in Tokio won een half procent. De Shanghai Composite daalde juist een half procent.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange met 0,3 procent nipt lager op 65,74 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1796, licht hoger voor de euro ten opzichte van de stand van vrijdag bij het sluiten van de Europese beurzen.

De bedrijfsagenda voor komende week is opnieuw vrijwel leeg. Meest interessante agendapunt is de beursgang van Adyen aanstaande woensdag op het Damrak.

Er worden ruim vier miljoen aandelen naar de beurs gebracht, circa 15 procent van het totaal. Particuliere beleggers kunnen evenwel niet inschrijven op de emissie. Het snelgroeiende Amsterdamse betaalbedrijf wordt op basis van de indicatieve introductieprijs gewaardeerd op 6,5 miljard tot 7,1 miljard euro, waarmee het direct tot de grotere fondsen zal gaan behoren op Beursplein 5.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben vooral oog voor de Britse- en Italiaanse industriële productie. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse groothandel de omzet in het eerste kwartaal van 2018 minder snel heeft zien stijgen. Verder daalde het aantal faillissementen afgelopen maand.

Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal is begonnen aan de bouw van een nieuwe faciliteit op zijn fabrieksterrein in het Belgische Gent, waarmee 150 miljoen euro is gemoeid.

Lavide Holding verwacht dit jaar een nettoverlies van ongeveer 250.000 euro en rekent erop dat werkmaatschappij GastVrij op break-even uit zal komen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,3 procent tot 2.779,03 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent tot 25.316,53 punten en de Nasdaq eindigde 0,1 in het groen op 7.645,51 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 11-06-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund