Beursupdate: Beleggers voorzichtig door Syrische spanningen

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een bijna onveranderde opening tegemoet. Op Wall Street gaven de hoofdindices donderdagavond nog terrein prijs. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een fractioneel verlies. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 al nipt lager naar 544,50 punten.

Het sentiment op het Damrak werd woensdag gedrukt door dreigende taal van president Donald Trump, die Rusland waarschuwde voor een raketaanval op Syrië, in reactie op de vermeende chemische aanval door het regime van Assad op de eigen bevolking.

Onbekend maakt onbemind, maar niet minder renderend. Met onze aandelenselectie  bent u als eerste bij deze groeibriljanten.

Het twitterbericht van Trump kwam na de uitlating van Rusland een dag eerder waarin een woordvoerder zei dat het Russische leger iedere Amerikaanse raket die Syrië binnenkwam neer zou halen.

"Bereid je voor Rusland, want ze komen eraan", dreigde Trump, die daarna een meer verzoenende tekst twitterde om de wapenwedloop te staken.

De oplopende spanningen in Syrië hadden hun weerslag op de olieprijzen. De mei-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 2 procent hoger op 66,82 dollar. Dit is het hoogste slot sinds december 2014.

Op het bedrijfsvlak ging veel aandacht uit naar topman Mark Zuckerberg van Facebook tijdens zijn tweede optreden voor het Amerikaanse Congress. Door de opzet van het verhoor, tientallen senatoren hadden gelijke spreektijd gekregen, was er weinig ruimte voor verdieping en Zuckerberg kwam dan ook niet in de gevarenzone terecht. Woensdag, gedurende zijn eerste optreden, koerste het aandeel al vijf procent hoger. Donderdag kwam daar nog een ruim een procent bovenop.

Er was ook aandacht voor de notulen van de laatste bijeenkomst in maart van de Federal Reserve. Bestuurders van de centrale bank hebben meer vertrouwen gekregen in het bereiken van de inflatiedoelstelling van 2 procent in het komende jaar en bevestigden plannen om de rente geleidelijk te verhogen.

Nadat de belangrijkste rentetarieven voor een periode van zeven jaar niet werd gewijzigd, heeft de Fed sinds eind 2015 zes verhogingen doorgevoerd. De laatste was in maart en de rente staat inmiddels op 1,5 tot 1,75 procent. De centrale bank rekent op nog twee verhogingen dit jaar van een kwart procentpunt en nog drie stuks volgend jaar.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2357. Tijdens het slot van de Europese beurzen woensdagavond stond er nog een stand van 1,2382 op de borden.

» Onze apps ontvangt u geheel gratis! Sla 06 319 276 61 op in uw telefoon en  klik hier.

In Azië noteerden de hoofdindices vanochtend met bescheiden verliezen. De Shanghai Composite verloor een half procent, terwijl de Japanse beurs amper van zijn plaats kwam.

Beleggers hebben vandaag met name oog voor cijfers over de industriële productie in de eurozone in februari en de Franse inflatie.

Vanaf morgen komt het Amerikaanse cijferseizoen op gang met de banken Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo die de boeken over het eerste kwartaal openen.

Bedrijfsnieuws

DSM liet zich positiever uit over de winstontwikkeling en zei in het eerste kwartaal van 2018 flink harder dan de markt te zijn gegroeid. Voor het lopende jaar verwacht DSM een aangepaste EBITDA-groei richting de 25 procent en een daarbij horende hogere ROCE. Daarbij verwacht de onderneming te profiteren van een "exceptioneel" gunstig prijsklimaat voor vitaminen, hetgeen voor 250 miljoen tot 300 miljoen extra zal bijdragen aan de groei. Eerder voorzag het speciaalchemiebedrijf al een hoge enkelcijferige tot dubbelcijferige groei.

De omzet van Fagron kwam afgelopen kwartaal uit op 109,1 miljoen euro, tegenover 109,0 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2017. Gerekend tegen constante wisselkoersen steeg de omzet evenwel met 6,8 procent. Alle regio’s droegen bij aan de groei.

NSI herfinancierde voor 480 miljoen euro aan schulden tegen lagere kosten. De financieringskosten daalden van 2,3 naar 1,9 procent. De gemiddelde looptijd van de uitstaande leningen werd door de transacties verlengd van 3,1 naar 5,5 jaar.

Ease2pay, het voormalige DocData, is van plan de activiteiten van MyOrder over te nemen van Rabobank. De aankoopprijs van de activiteiten is gemaximeerd op 80,8 procent van het balanstotaal in 2016 van Ease2pay. De beursnieuweling wil de overname financieren met de uitgifte van nieuwe aandelen.

Euronext gaf voor het eerst zelf een obligatie uit, ter waarde van 500 miljoen euro. De obligatie staat genoteerd aan Euronext Dublin en heeft een looptijd van zeven jaar en een jaarlijkse coupon van één procent.

» Op zoek naar winnaars? Kijk dan meteen ons webinar terug!

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor woensdag 0,6 procent tot 2.642,19 punten, de Dow Jones index zakte 0,9 procent tot 24.189,45 punten en de technologiezware Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 7.069,03 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 12-04-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund