Beursupdate: Beursplein 5 opent vermoedelijk hoger na top Trump en Kim

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting met bescheiden winsten openen. Wall Street koerste maandagavond al licht hoger in aanloop naar de historische ontmoeting van afgelopen nacht, tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, in Singapore.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. Maandag startte de Amsterdamse hoofdgraadmeter de week al met een winst van 0,9 procent op 564,84 punten.

Trump en Kim Jong Un ontmoetten elkaar dinsdagochtend persoonlijk voor hun langverwachte top. Na uren praten, zei de Amerikaanse president dat hij op weg was naar "een ondertekening" met Kim. Details ontbreken vooralsnog. Trump sprak wel van "een fantastische bijeenkomst, met veel vooruitgang".

» Onze apps ontvangt u geheel gratis! Sla 06 319 276 61 op in uw telefoon en  klik hier.

De leiders trapten de dag nog af met een begroeting voor een lange rij vlaggen, afwisselend Amerikaans en Noord-Koreaans. Na een lange handdruk wisselden de twee leiders een paar woorden uit. "Leuk u te ontmoeten, meneer de president", zei Kim tegen Trump. Daarna verliep de conversatie via tolken.

Kort voor plaatsing van dit artikel zei Kim dat Noord-Korea en Amerika het verleden achter zich laten en dat de wereld een grote verandering zal zien. Trump voegde daar aan toe dat hij en Kim een erg groot en erg gevaarlijk probleem zullen oplossen. Later vandaag volgt een persconferentie.

Aziatische beleggers leken de ontwikkelingen te kunnen waarderen en de hoofdindices noteerden eensgezind in het groen. De winsten bleven evenwel beperkt tot maximaal 0,7 procent voor de Shanghai Composite.

Maandag sloot Beursplein 5 in aanloop naar de top nog overtuigend in de plus. De hogere koersen lieten zien dat de tegenvallende G7-top, waarin vooral Amerika en Canada het met elkaar aan de stok kregen, werd genegeerd door beleggers. In plaats daarvan werd uitgekeken naar de ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un.

Het voor beleggers belangrijkste nieuws vindt evenwel later in de week plaats met de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank en, in mindere mate, die van de Bank of Japan. Er wordt breed verwacht dat de Fed morgen de rente gaat verhogen, terwijl de ECB donderdag mogelijk inzicht zal geven wanneer het opkoopprogramma van obligaties kan worden verminderd.

Beleggers in Amsterdam leken maandag al te anticiperen op een hoger rentebeleid door vooral financiële waarden te kopen.

De prijs voor een vat ruwe olie zat maandagavond in New York met ruim een half procent in de lift. Oliehandelaren hebben te maken met aan de ene kant een stijging van de olieproductie in Saoedi-Arabië, terwijl tegelijkertijd de productie in Iran en Venezuela waarschijnlijk is gedaald. De juli-future voor een vat ruwe olie sloot op 66,10 dollar.

Het muntpaar euro/dollar kwam amper van zijn plaats en noteerde vanochtend op 1,1774.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index, cijfers over de Britse werkloosheid en het maandelijkse OPEC rapport.

De wereldpopulatie blijft groeien en de vraag naar grondstoffen hiermee ook. U  kun hiervan profiteren met onze uitgebreide analyses.

Het belangrijkste cijfer is evenwel de vrijgave van de Amerikaanse inflatie in mei. In april stegen de consumentenprijzen op jaarbasis nog met 2,5 procent. De Federal Reserve streeft naar een prijsstabiliteit van 2 procent. Een sterk oplopende inflatie wakkert de zorg onder beleggers aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen.

Bedrijfsnieuws

ING wil de inkomsten van zijn Amerikaanse zakenbanktak de komende jaren met 50 procent toe laten nemen. Dit schreef het Financieele Dagblad dinsdag na een gesprek met Gerald Walker, CEO van ING in de Verenigde Staten.

IMCD is van plan om E.T. Horn, een Amerikaanse distributeur van onder meer speciaalchemie, over te nemen. In 2017 genereerde het bedrijf nog een omzet van 276 miljoen dollar en een genormaliseerde EBITDA van 12 miljoen dollar. Horn heeft circa 200 werknemers in dienst.

ForFarmers versterkt zijn positie in België door de overname van Voeders Algoet. ForFarmers betaalt circa 7 keer de EBITDA. In het afgelopen boekjaar, dat op 30 juni eindigde, behaalde Voeders Algoed een omzet van circa 40 miljoen euro en een EBITDA van 2 miljoen euro.

IEX Group gaat een obligatie uitgeven. Met de uitgifte wil IEX tussen 1 miljoen en 4,99 miljoen euro ophalen. De obligatie biedt participaties van 2.500 euro per stuk. De looptijd bedraagt vijf jaar en de effectieve rente is 6,3 procent.

Geert Schaaij verkocht zijn belang in DGB Group vrijwel volledig. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 8 juni 2018. Schaaij meldde een kapitaalbelang van 0,99 procent met een stemrecht van eveneens 0,99 procent. Op 2 januari 2018 meldde Schaaij nog een kapitaalbelang van 18,82 procent met een dito stemrecht.

Esperite haalt 500.000 euro aan vers kapitaal op middels de private plaatsing van 50 converteerbare obligaties.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag 0,1 procent tot 2.782,00 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 25.322,31 punten en de Nasdaq eindigde 0,2 in het groen op 7.659,93 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 12-06-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund