Beursupdate: Beursplein 5 start handelsweek nipt in het groen

#Beursupdate

 De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond nog verdeeld, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Afgelopen week koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis al 1,2 procent hoger naar 562,27, krap twee procent onder het jaarrecord. De AEX herbeleggingsindex, waarin ontvangen dividenden na aftrek van dividendbelasting zijn herbelegd, scherpte afgelopen week zelfs zijn all time high aan.

Het sentiment krijgt bij aanvang van de handelsweek een duwtje in de rug door nieuws van dit weekend dat de Amerikaanse president Donald Trump en China werken aan een handelsdeal. Begin april kondigde Trump importheffingen op Chinese producten aan en beleggers vreesden dat het handelsconflict zou uitmonden in een handelsoorlog.

Afgelopen weekend twitterde Trump echter: "China en de Verenigde Staten werken goed samen op het vlak van handel, maar de laatste onderhandelingen waren jarenlang zo in het voordeel van China dat het moeilijk is voor hen om een deal te maken die gunstig is voor beide landen".

"Maar geen zorgen, het komt goed", voegde hij zondagavond toe.

In Azië waren vanochtend met name op export gerichte aandelen een aanjager voor de indices. De winsten liepen uiteen van een half procent voor de beurs in Tokio tot 1,3 procent voor Hong Kong.

Afgelopen week werd het sentiment op Beursplein 5 ook grotendeels bepaald door het optreden van president Trump. Het opzeggen van de nucleaire deal met Iran door Trump zorgde voor een forse opleving van de olieprijzen en vooral oliereus Royal Dutch Shell profiteerde daarvan. De indexzwaargewicht klom voor het eerst in vier jaar tijd boven de 30 euro grens en trok daarmee de AEX index omhoog.

Vrijdagavond deed de olieprijs evenwel een stapje terug. Een junifuture voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot 0,9 procent, ofwel 0,66 dollar, lager op 70,70 dollar.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1958, ten opzichte van een stand van 1,1934 bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag. De euro reageerde daarmee nauwelijks op medianieuws dat in Italië de voormalige afscheidingsbeweging Lega Nord en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging een principe-akkoord hebben bereikt over de vorming van een coalitie.

Naar verwachting zal sprake zijn van de meest eurosceptische regering uit de Italiaanse geschiedenis. Tijdens de verkiezingscampagnes hebben beide partijen daarnaast duidelijk gemaakt dat zij zich niet gebonden achten aan Europese afspraken over begrotingsdiscipline.

Agenda

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers deze week inzicht in enkele inflatiecijfers over april, onder meer uit Duitsland en de gehele eurozone. Bovendien komen er voorlopige economische groeicijfers, eveneens uit Duitsland en de eurozone, maar ook uit Nederland.

Een groot deel van de Nederlandse bedrijven is inmiddels al met cijfers gekomen, maar er zijn nog enkele ondernemingen die aankomende week de boeken openen. Vandaag gaf ABN AMRO inzicht in de kwartaalcijfers. Later deze week volgen nog onder meer Heijmans, Altice en NN Group.

Op Europese niveau zijn er onder meer cijfers van het Duitse HelloFresh, Commerzbank en Vodafone. En in Amerika kunnen beleggers cijfers van Walmart, Home Depot en Campbell Soup verwachten.

Vandaag hebben beleggers vooral oog voor het maandelijkse rapport van oliekartel OPEC.

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van ABN AMRO kwam afgelopen kwartaal uit op 595 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een nettowinst van 558 miljoen euro, tegenover 615 miljoen euro een jaar eerder. Er werd 208 miljoen euro in de stroppenpot gestopt, nadat er in het vierde kwartaal juist 34 miljoen euro uit gehaald kon worden dankzij het vrijvallen van verwachte verliezen uit voorgaande jaren en een bijstelling van een model. ABN AMRO behaalde een rendement op het eigen vermogen van 11,5 procent, een daling ten opzichte van de 13,2 procent vorig jaar. De fully loaded CET1 ratio steeg van 16,9 naar 17,5 procent, inclusief de First Time Adoption Impact van IFRS9.

Veon boekte in de eerste drie maanden van 2018 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 854 miljoen dollar, tegenover 861 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een verlies van 109 miljoen dollar, in vergelijking tot een verlies van 5 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet daalde van 2,28 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2017 naar 2,25 miljard dollar het afgelopen kwartaal.

Philips Lighting is van plan het Chinese LiteMagic Technologies over te nemen. Financiële details werden niet vermeld.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won vrijdag 0,2 procent op 2.727,72 punten. De Dow Jones index sloot 0,4 procent hoger op 24.831,17 punten, maar techbeurs Nasdaq daalde fractioneel op 7.402,88 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 14-05-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund