Beursupdate: Damrak start lager aan handelsdag

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Wall Street sloot maandagavond nog met bescheiden winsten.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. Maandag startte de Amsterdamse hoofdgraadmeter de handelsweek nog met een winst van 0,2 procent op 563,52 punten.

Hoofd beleggingsstrategie van BlackRock, Richard Turnill, signaleerde het afgelopen cijferseizoen een terughoudende marktreactie op Wall Street na de vrijgave van sterke bedrijfscijfers. Belastingverlagingen hebben veel Amerikaanse bedrijven geholpen om hun sterkste winstgroei in jaren neer te zetten, hetgeen wordt gereflecteerd in opwaartse bijstellingen van de winst per aandeel in de ramingen van analisten.

"De sceptische reactie van de markt op schitterende resultaten weerspiegelt beleggerszorgen dat de bedrijfswinsten mogelijk een piek naderen", aldus de beleggingsstrateeg van 's werelds grootste vermogensbeheerder. Turnill voorziet evenwel dat de sterke cyclus nog niet ten einde is doordat ondernemingen hun uitgaven scherp in de gaten houden, terwijl de kas bijkans overstroomt door de hoge winsten en lage belastingen.

De Dow Jones index wist maandagavond wel nipt hoger te sluiten, waardoor zelfs de achtste winstdag op rij werd neergezet. In het lopende jaar noteert de index echter bijna onveranderd en 6,5 procent lager dan eind januari, toen een recordstand werd neergezet.

Energiefondsen en de farmaceutische sector boekten winsten, terwijl industriële en vastgoedfondsen minder waard werden. Zorgen die beleggers aan de zijlijn hielden zouden volgens sommige marktcommentatoren naar de achtergrond zijn geschoven, onder andere over de handelskwestie tussen China en de VS.

"Het lijkt erop dat Trump zijn retoriek tegenover China wat terugschroeft. Hij begon erg agressief, maar doet nu weer een stap terug, wat bemoedigend is", zei portefeuillebeheerder Paul Nolte van Kingsview.

De Nederlandse chipfabrikant NXP werd 12 procent meer waard. China blokkeerde eerder de voorgenomen overname van NXP door het Amerikaanse Qualcomm, maar gaat er nu opnieuw naar kijken, in het kader van de gesprekken tussen Trump en Xi. Het bod van Qualcomm van 127,50 dollar vertegenwoordigt een waarde van 44 miljard dollar. NXP sloot op 110,74 dollar.

De olieprijs steeg maandagavond in New York met 0,4 procent tot 71,10 dollar. De dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel ten opzichte van de euro, op 1,920 dollar voor een euro.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend eensgezind in het rood. Een negatieve uitschieter was de beurs in Hong Kong met een verlies van ongeveer een procent.

Beleggers hebben vandaag oog voor voorlopige cijfers over de economische groei in de eurozone in het eerste kwartaal. Ook de Duitse ZEW-index en de Amerikaanse detailhandelsverkopen in april kunnen op extra aandacht rekenen.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Euronext steeg afgelopen kwartaal met krap 16 procent op jaarbasis naar 146,7 miljoen euro. Zowel de handelsvolumes als de inkomsten uit market data stegen. Wel leverden beursgangen iets minder op. Ook de recente overnames hadden een positieve impact op de omzetontwikkeling van Euronext. De EBITDA liep met 25,1 procent op naar 88,2 miljoen euro en de marge steeg van 55,7 naar 60,1 procent.

Atrium boekte in het eerste kwartaal een 4 procent hoger bedrijfsresultaat (EBITDA) van 41,4 miljoen euro, tegenover 39,8 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat werd gesteund door een groei van de identieke huurinkomsten en lagere kosten.

Probiodrug presteerde in het eerste kwartaal van dit jaar conform de eigen verwachting , waarbij het verlies flink lager uitviel, terwijl er geen omzet werd geboekt. Per 31 maart 2018 had het biotechbedrijf verder 9,3 miljoen euro in kas.

Berenberg startte met het volgen van Kendrion met een koopadvies en een koersdoel van 45,50 euro. Volgens de analisten zorgde de recente koerszwakte voor een aantrekkelijk instapmoment voor beleggers. Daarbij werd opgemerkt dat Kendrion weer actief wil kijken naar fusies en overnames, wat ook mogelijk is gezien de oorlogskas van de onderneming, en dat er veel mogelijkheden liggen in China om de autonome groei aan te jagen.

Berenberg verhoogde verder het koersdoel voor OCI van 25,00 naar 26,00 met een ongewijzigd koopadvies. Volgens de analisten van Berenberg lieten de cijfers over het eerste kwartaal opnieuw zien dat het bedrijf op schema ligt om de vrije kasstroom in 2018 weer te laten groeien.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500-index eindigde maandagavond 0,1 procent hoger op 2.730,13 punten. De Dow Jones-index steeg 0,3 procent tot 24.899,41 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 7.411,32 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 15-05-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund