Beursupdate: Markt verwerkt luchtaanvallen Syrie

#Beursupdate

De Europese beurzen bewegen maandag richting een hogere opening. Analisten voorzien een openingswinst van 51 punten voor de Duitse DAX, een plus van 22 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

Het draaide afgelopen week om de geopolitieke spanningen tussen Amerika en China en een dreigende militaire vergeldingsactie van Amerika en zijn internationale bondgenoten in reactie op een vermeende gifgasaanval in Syrië. Hoewel de terughoudendheid van Amerika richting het eind van de week beleggers leek op te luchten, voerden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zaterdagochtend vroeg precisiebombardementen in Syrië uit.

» Onze apps ontvangt u geheel gratis! Sla 06 319 276 61 op in uw telefoon en  klik hier.

"Het zou extreem naïef zijn om te suggereren dat de dreiging van een escalatie van geopolitieke factoren voorbij is", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets in aanloop naar het weekeinde.

Op macro-economische vlak werd vrijdag bekend dat de export in de eurozone in februari harder is gestegen dan de import, waardoor het handelsoverschot opliep. De uitvoer steeg met 3 procent tot 177,5 miljard euro in vergelijking tot februari 2017. De import steeg met 1,5 procent tot 158,6 miljard euro. Daarmee kwam het handelsoverschot uit op 18,9 miljard euro.

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in maart, zoals voorzien, harder gestegen dan in de voorgaande maand. De inflatie kwam in maart uit op 1,6 procent op jaarbasis, terwijl op maandbasis het prijspeil 0,4 procent steeg. Ook in Spanje steeg de inflatie, naar 1,2 procent, zoals ook werd voorzien. Op maandbasis was sprake van een stijging van de consumentenprijzen met 0,1 procent.

Bedrijfsnieuws

London Stock Exchange Group sloot 0,8 procent hoger. De beursuitbater heeft Goldman Sachs-veteraan David Schwimmer benoemd tot nieuwe CEO.

Vastgoedfonds Hammerson verloor 9 procent. Kleppierre zei niet langer de intentie te hebben het concern over te nemen. Kleppiere steeg 3,6 procent.

Sage verloor 8,2 procent, na teleurstellende halfjaarcijfers van het softwarebedrijf.

Volkswagen daalde 0,1 procent. De autoproducent heeft CEO Mattias Müller aan de kant gezet. Herbert Diess volgt Müller op.

Het aandeel L'Oréal ging 0,2 procent omhoog. De omzet van het cosmeticaconcern daalde in het eerste kwartaal met 1,0 procent naar 6,8 miljard euro, maar op vergelijkbare basis was er sprake van een groei van 6,8 procent. Vooral in Azië en Afrika deed L'Oréal het goed, net als online.

» Op zoek naar winnaars? Kijk dan meteen ons webinar terug!

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures wijzen maandagochtend op een hogere opening van Wall Street.

Vrijdag waren de Amerikaanse beurzen nerveus. De acute spanning rond een militaire actie na de gifgasaanval in Syrië nam af maar de onduidelijkheid over eventueel ingrijpen bleef boven de markt hangen. Verder was er aandacht voor de eerste kwartaalcijfers van grote Amerikaanse banken maar die wisten beleggers niet bepaald enthousiast te maken, hoewel de resultaten in het algemeen solide waren.

Op weekbasis ging het de Amerikaanse beurzen beter af, met winsten van gemiddeld zo'n 2,5 procent voor de grote indices. De onzekerheid over een mogelijke handelsoorlog tussen Amerika en China verdween deze week wat naar de achtergrond. Wel zou het Witte Huis druk willen zetten op Beijing om meer concessies te doen. Ondertussen zou de Trump regering overwegen om zich aan te sluiten bij de Trans-Pacific Partnership, ofwel TPP.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in april is gedaald, terwijl het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten in februari vrijwel stabiel bleef boven de 6 miljoen stuks.

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. De mei-future op een vat West Texas Intermediate steeg op een settlement van 67,39 dollar, 0,5 procent. Het was de hoogste prijs in drie jaar. Op weekbasis werd olie afgelopen week bijna 9 procent meer waard.

Door de kans op een militaire vergeldingsactie op Syrië werd olie afgelopen week flink duurder. Het risico op productie-onderbrekingen in de regio is positief voor olie omdat het aanbod dan afneemt. En er is nu geen overgrote mondiale buffer meer om output problemen in het Midden-Oosten op te vangen, volgens analisten van TAC Energy.

De wereldpopulatie blijft groeien en de vraag naar grondstoffen hiermee ook. U  kun hiervan profiteren met onze uitgebreide analyses.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase & Co is het jaar begonnen met een stevige winststijging. De winst steeg van 6,45 miljard dollar een jaar terug naar 8,71 miljard dollar. Per aandeel steeg de winst van 1,65 naar 2,37 dollar. Analisten hadden gerekend op 2,28 dollar. Het aandeel verloor evenwel 2,7 procent. Ook de resultaten van Citigroup waren beter dan verwacht. Het aandeel leverde toch 1,6 procent in.

Wells Fargo rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 5,94 miljard dollar, ofwel 1,12 dollar per aandeel, op een omzet op van 21,93 miljard dollar. De resultaten vielen tegen en het aandeel daalde 3,4 procent.

Amazon.com daalde ruim een procent nadat de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond onverwacht een decreet uitvaardigde om de financiën en activiteiten van Amerikaanse postbedrijven te onderzoeken, evenals de positie van deze bedrijven in de pakketbezorgingsindustrie.

SeaWorld Entertainment steeg 3 procent, ondanks teleurstellende kwartaalcijfers.

Aandelen van Tesla wonnen ruim 2 procent, nadat CEO Elon Musk ontkende dat de maker van elektrische voertuigen vers kapitaal nodig heeft.

S&P 500 index 2.656,30 (-0,3%)
Dow Jones index 24.360,14 (-0,5%)
Nasdaq Composite 7.106,65 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren maandagochtend verdeeld, met een min van 1,5 procent voor de Chinese Shanghai Composite en een stijging van 0,3 procent voor de Nikkei.

Nikkei 225 21.839,54 (+0,3%)
Shanghai Composite 3.111,65 (-1,5%)
Hang Seng 30.355,93 -1,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,2332. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen vrijdag bewoog het muntpaar op 1,2337.

USD/JPY Yen 107,23
EUR/USD Euro 1,2332
EUR/JPY Yen 132,23

MACRO-AGENDA:
14:30 Inkoopmanagersindex Empire State - April (VS)
14:30 Detailhandelsverkopen - Maart (VS)
16:00 Handelsbalans - Februari (Bel)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Februari (VS)
16:00 NAHB vertrouwen huizenbouwers - April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
12:45 Bank of America - Cijfers eerste kwartaal 
22:00 Netflix - Cijfers eerste kwartaal

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 16-04-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund