Beursupdate: Unilever ziet af van verhuizing

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet, in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport. Op Wall Street werden donderdagavond vooral technologie-aandelen in de uitverkoop gedaan, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend lager noteren.

Futures op de AEX index noteerden ruim een half uur voor de openingsgong vrijwel onveranderd. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter nog 1,6 procent lager naar 544,12 punten.

» Stuur MARKTGEVOEL AAN en ontvang onze Whatsapps geheel gratis!

Europa-breed was donderdag sprake van druk op de koersen, vanwege de oplopende Amerikaanse rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg woensdag tot 3,21 procent, het hoogste niveau in zeven jaar, en schuldpapier wordt daarmee steeds meer een alternatief voor aandelen. Toch was het beeld op Beursplein 5 niet eenduidig.

Financiële waarden, en dan met name verzekeraars, profiteren juist van de oplopende rente. Deze sector heeft een overweging in de AEX index. Defensieve aandelen, zoals voedingsmiddelenbedrijven en uitgevers, wiens stabiele dividendrendement als een alternatief worden gezien voor vastrentende waarden, stonden daarentegen fors onder druk.

De gerenommeerde hoogleraar Jeremy Siegel merkte donderdag tegen zakenzender CNBC op, dat de twee belangrijkste factoren voor de aandelenkoersen de winsten en de rente zijn. "De bedrijfswinsten waren dit jaar fantastisch, maar [...] het goede nieuws is al bekend." Ik zie nu niet wat de aandelen dit kwartaal aanzienlijk verder zou kunnen opdrijven,", aldus Siegel, die tot voor kort nog optimistisch gestemd was over een eindejaarsrally.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets is bovendien een neveneffect van de oplopende rente dat de financieringskosten voor opkomende landen stijgen. De Indiase roepie koerst op het laagste niveau ooit, terwijl ook de Turkse lira weer zwakker wordt door de vrees dat opkomende markten afstevenen op een crisis, aldus Madden.

In Europa kijken beleggers daarnaast met argusogen naar Italië, dat zijn financiën niet op orde heeft en ook nog eens meer blijft uitgeven dan er binnen komt. "Je ziet ook dat Chinese en Amerikaanse beleggers huiverig zijn om in Europese aandelen te beleggen. Dat heeft te maken met de aanhoudende onzekerheid in Europa rond de Brexit en de problemen in Italië", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management donderdag.

» Al onze webinars kunt u nu gratis terugkijken! 

Wall Street deed donderdag een forse stap terug, nadat de Dow Jones index woensdag nog zijn all time high aanscherpte. Het optimisme kreeg woensdag nog een duw in de rug nadat bleek dat de ISM-inkoopmanagersindex voor de dienstensector op zijn hoogste niveau sinds 1997 noteerde, waarbij alle signalen wijzen op een verdere versnelling van de economische activiteit.

Dit sterke macrocijfer bleek evenwel ook de aanzet voor een rally op de obligatiemarkten, waardoor de vreugde op de aandelenmarkten van korte duur was.

Ook de olieprijs kwam donderdag af, nadat op woensdag nog het hoogste niveau in bijna vier jaar werd bereikt. Een november-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 2,7 procent, lager op 74,33 dollar. Vanochtend in de Aziatische handel herstelde de future met 0,7 procent gedeeltelijk.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend vrij vlak op 1,1502.

In Azië bleven de uitslagen vanochtend beperkt. De beurzen in Hong en Tokio gaven licht terrein prijs, terwijl de Australische beurs terreinwinst wist te boeken.

Wanneer gaat u profiteren? Bestel nu het unieke Marktgevoel Biotech e-rapport!

Banenrapport

Vanmiddag wordt 's werelds belangrijkste macrocijfer vrijgegeven, het Amerikaanse banenrapport. Volgens economen van Rabobank kan het rapport de markten in beweging zetten, nu de rente snel is opgelopen.

Rabobank verwacht dat de vrijgave van een veel sterker dan verwacht cijfer, "zeg 250 duizend extra banen met een sterke loongroei", een extra impuls zal geven aan de rente. Omgekeerd, bij een tegenvallend cijfer, zal waarschijnlijk weer een deel van de stijging van de afgelopen periode teniet gedaan worden.

Woensdag wees het rapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat als een voorbode wordt beschouwd van het officiële rapport, nog op een toename van 230.000 nieuwe banen in de private sector in september.

Bedrijfsnieuws

Unilever ziet af van zijn ambitie om de duale structuur te vereenvoudigen. Het voedingsmiddelenconcern ondervond in Engeland van prominente aandeelhouders felle kritiek op het verhuisplan. "Het bestuur blijft van mening dat het versimpelen van de duale structuur op termijn kansen biedt om de waardecreatie verder te versnellen", aldus voorzitter Marijn Dekkers in een toelichting. Er wordt nu gekeken welke stappen er gezet gaan worden.

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van Euronext in september van aandelen, obligaties en warrants noteerde op jaarbasis 11,3 procent hoger op 8.346 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume zelfs bijna 35 procent hoger.

Heijmans en de gemeente Rotterdam hebben een ontwikkelovereenkomst gesloten voor het nieuwbouwproject Havenkwartier ter waarde van 90 miljoen euro.

De Britse tak van Royal Dutch Shell breidde het contract met aannemer Awilco Drilling uit. Onder het contract kan Shell drie extra opties uitoefenen op het onderwatervaartuig WilPhoenix van Awilco, dat wordt gebruikt voor diepzeeboringen. Shell sloot het originele contract in mei van dit jaar.

Probiodrug ondergaat per 31 oktober een wijziging in zijn management. Inge Lues treedt als Chief Development Officer terug. Zij wordt vervangen door Michael Schaeffer, die per 1 oktober Chief Business Officer bij Probiodrug werd.

Envipco verandert zijn primaire notering van de beurs in Brussel naar Amsterdam.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,8 procent lager op 2.902,81 punten, terwijl de Dow Jones Index 0,8 procent verloor op 26.627,48 punten en techbeurs Nasdaq zelfs 1,8 procent inleverde op 7.879,51 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 5-10-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund