Beursupdate: Wall Street sloot fors hoger

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs maakt zich vrijdag op voor een hogere opening, ondanks de nieuwe importheffingen die de Verenigde Staten op Chinese goederen zetten. Wall Street sloot donderdagavond nog overtuigend in de plus na publicatie van de notulen van de jongste rentevergadering van de Federal Reserve.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent. Ook donderdag zat de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 al in de lift met een winst van 0,6 procent naar 552,44 punten.

» Onze apps ontvangt u geheel gratis! Sla 06 319 276 61 op in uw telefoon en  klik hier.

Escalerende handelskwesties en een mogelijke verzwakking van de wereldeconomie waren begin juni geen reden voor de Federal Reserve om de rente langzamer te verhogen. Dat bleek uit de notulen van de laatste rentevergadering van de monetaire beleidscommissie van de Fed.

Ondanks de zorgen over mogelijke handelsconcflicten waren de centraal bankiers het er in meerderheid over eens dat de rente "geleidelijk" verder omhoog moet en dat deze in 2019 of 2020 op een niveau moet zijn dat gelijk is of iets hoger dan het neutrale niveau voor de lange termijn.

De Amerikaanse president Donald Trump voerde ondertussen vanochtend een tarief door van 25 procent op Chinese goederen met een onderliggende waarde van 34 miljard dollar. Het Chinese ministerie van Handel waarschuwde vanochtend al in een verklaring dat het zal terugslaan.

"Naarmate hij het handelsconflict met China uitbreidt, zal het protectionisme van president Trump onvermijdelijk de wereldeconomie beginnen te beschadigen," zei Dario Perkins, managing director bij TS Lombard.

Ondertussen stemde de Europese Unie in met voorlopige maatregelen om de import van staal aan banden te leggen. Dit is volgens Brussel nodig vanwege de toestroom aan staal nadat de Verenigde Staten zware importheffingen instelden. Landen die eerder hun staal naar de VS exporteerden zoeken vanwege deze heffingen nu nieuwe afzetmarkten. De voorlopige maatregelen worden vermoedelijk medio juli ingevoerd.

Wall Street negeerde donderdagavond de stroom aan berichtgeving over het Amerikaanse handelsconflict en koerste onder aanvoering van technologiefondsen overtuigend hoger. Volgens Jeremy Klein, chief market strateeg bij FBN Securities, heeft de markt waarschijnlijk het negatieve nieuws over de Amerikaanse handel al ingeprijsd. "Elk nieuws dat we op korte termijn nog over de handel krijgen, zal neutraal of goed zijn," zei hij. "We weten al het slechte nieuws dat er is over dit onderwerp."

» Al onze webinars kunt u nu gratis terugkijken! 

Ook de Aziatische beurzen noteerden vanochtend eensgezind in het groen. Koplopers waren de beurzen in Tokio en Sydney met winsten van respectievelijk 1,3 en 0,8 procent. De Chinese beurzen klommen daarnaast krap een procent. Het in Seoel genoteerde Samsung koerste juist meer dan twee procent lager nadat het zich voorzichtig uitliet over het tweede kwartaal, dat eindigde op 30 juni. Analisten wezen erop dat de verkoop van de Samsung's meest geavanceerde smartphone, de Galaxy S9, tegenvalt.

De olieprijs daalde donderdag naar het laagste niveau in ruim een week, nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week onverwacht stegen. Een augustus-future voor een vat ruwe olie sloot 1,6 procent lager op 72,94 dollar op de New York Mercantile Exchange. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend vrij stabiel op 1,1687.

Banenrapport

De effectenmarkten kijken vanmiddag met spanning uit naar de vrijgave van het Amerikaanse banenrapport.

Het arbeidsrapport over mei was vorige maand nog duidelijk beter dan verwacht. Er kwamen toen 223.000 banen bij in Amerika, terwijl was gerekend op een groei van ongeveer 190.000 banen. Het werkloosheidspercentage daalde naar 3,8 procent; het laagste niveau in achttien jaar tijd. De aandelenmarkten maakten na de vrijgave van de cijfers een koerssprong.

De voortekenen voor het rapport van vanmiddag zijn echter verdeeld. Donderdag maakte loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing bekend dat volgens hun cijfers het aantal banen in de Verenigde Staten in juni minder hard is gestegen dan verwacht. Afgelopen maand steeg het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 177.000 stuks. Er was gerekend op een banengroei van ongeveer 185.000.

Economen gepolst door persbureau Reuters rekenen voor vanmiddag op een onveranderd werkloosheidscijfer van 3,8 procent.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse industriële productie in mei op maandbasis, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, een stijging liet zien van 2,6 procent. In april was nog sprake van een krimp van 1,3 procent op maandbasis.

Wanneer gaat u profiteren? Bestel nu het unieke Marktgevoel Biotech e-rapport!

Bedrijfsnieuws

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume op Euronext in juni van aandelen, obligaties en warrants steeg op jaarbasis met 2,1 procent tot 8.822 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume zelfs 3,5 procent hoger.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor IMCD van 59,00 naar 68,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten van Berenberg verhoogden de winstraming voor IMCD voor dit jaar met 5 procent en voor 2019 zelfs met 12 procent. Het koersdoel voor Signify ging van 34,00 naar 33,00 euro, maar Berenberg handhaafde de koopaanbeveling.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index sloot donderdag 0,9 procent hoger op 2.736,61 punten, de Dow Jones-index klom 0,7 procent en de Nasdaq kon 1,1 procent bijschrijven.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 6-07-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund