Beursupdate: Handelsconflict blijft boven de markt hangen

#Beursupdate

De Europese beurzen bewegen dinsdag richting een hogere opening. Analisten voorzien een openingswinst van 27 punten voor de Duitse DAX, een plus van 13 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 10 punten voor de Britse FTSE 100.

Europese aandelen deden het volgens marktanalist David Madden van CMC Markets maandag voorzichtig aan vanwege de zorgen onder beleggers voor de wereldwijde handelsperikelen.

» Onze apps ontvangt u geheel gratis! Sla 06 319 276 61 op in uw telefoon en  klik hier.

Het enige cijfer dat op de rol stond, de Duitse fabrieksorders, waren volgens ING echter wel een koude douche.

De orders namen in juni op maandbasis met 4,0 procent af. "Teleurstellend", aldus econoom Carsten Brzeski ING, die meent dat de handelsperikelen de Duitse economie beginnen te raken. "Dat oogt niet goed voor de industriële vooruitzichten voor de tweede jaarhelft", zo zei de econoom.

De Britse minister van Internationale Handel, Liam Fox, zei dit weekeinde dat er een kans van zestig procent is op een Brexit zonder deal tussen de Britten en Brussel. In ditzelfde interview met de Sunday Times wees Fox op de "onverzettelijkheid" van de Europese Commissie. Brussel zou "theologisch geobsedeerd zijn door de EU-regels" en die boven het economisch welzijn plaatsen. En dit zal volgens de Britse minister maar tot één uitkomst leiden.

"Ondanks de zorgen die Brexit creëert omtrent de economische groei, blijft de werkloosheid erg laag en is de voorspelling dat deze verder zal afnemen en zal stabiliseren", stelde marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

Bedrijfsnieuws

HSBC kon maandagochtend rekenen op de aandacht van beleggers na halfjaarcijfers. HSBC heeft de inkomsten en winst in de eerste helft van 2018 zien stijgen. Het aandeel sloot ongeveer een half procent lager.

PostNL leverde 6,7 procent in. Het postbedrijf schoot volgens KBC Securities dan ook tekort. PostNL verlaagde dan ook de outlook en kondigde aan Nexive en Postcon te zullen verkopen. Toch meende ING dat de cijfers in zijn geheel best OK waren. De keuze om in Italië en Duitsland te gaan desinvesteren is volgens ING verstandig. Sectorgenoot Bpost in België daalde 3,1 procent, maar Deutsche Post wist in Frankfurt 0,1 procent te winnen.

Just Eat verloor 1,5 procent, nadat de maaltijdbezorger over de eerste zes maanden van 2018 een winstdaling rapporteerde, maar de omzetverwachting voor het hele boekjaar verhoogde.

Wanneer gaat u profiteren? Bestel nu het unieke Marktgevoel Biotech e-rapport!

Luchtvaartmaatschappij EasyJet vervoerde in juli van dit jaar meer passagiers dan een jaar eerder. Het aandeel steeg 0,6 procent.
Linde verloor 1,9 procent. Het Duitse industriële gasbedrijf meldde waarschijnlijk meer activa te moeten verkopen dan verwacht om goedkeuring te krijgen voor de fusie met Praxair. Praxair daalde 3,5 procent.

Tesco maakte een pas op de plaats procent, nadat de Britse supermarktketen en zijn Franse sectorgenoot Carrefour bevestigden een strategische alliantie te zijn aangegaan voor de lange termijn. Carrefour noteerde 0,9 procent hoger.

Het Italiaanse luxe goederenbedrijf Tod's steeg meer dan 17 procent, na beter dan verwachte halfjaarcijfers.

IWG ging met 20,5 procent onderuit nadat het meldde dat alle overnamegesprekken van tafel zijn.

Euro STOXX 50 3.483,30 (0,0%)
STOXX Europe 600 388,66 (-0,1%)
DAX 12.598,21 (-0,1%)
CAC 40 5,477,18 (0,0%)
FTSE 100 7.663,78 (+0,1%)
SMI 9.149,36 (-0,1%)
AEX 572,56 (+0,1%)
BEL 20 3,866,55 (-0,2%)
FTSE MIB 21.580,18 (0,0%)
IBEX 35 9.722,70 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures wijzen dinsdagochtend op een licht hogere opening van Wall Street.

De Nasdaq sloot maandag voor de vijfde handelsdag op rij hoger, wat sinds mei niet meer was gebeurd.

Dit weekend schreef de Amerikaanse president Donald Trump op zijn Twitter dat Amerika aan de winnende hand is in het handelsconflict met China. Volgens Trump spendeert China fortuinen aan marketing en PR in een poging Amerikaanse politici bang te maken voor de plannen van de president. "We moeten volhouden! […] de importheffingen werken enorm goed."

Volgens Trump kan Amerika dankzij zijn plannen binnenkort ook beginnen met het terugbetalen van de enorme schuld, die volgens de huidige president toch vooral toe te schrijven is aan zijn voorganger Barack Obama.

De euro/dollar noteerde op 1,1554. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1564 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1568 op de borden.

"Ondertussen versterkt Amerikaanse dollar sluipsgewijs ten opzichte van de euro. Vandaag op hoogste peil in 12 maanden tijd", merkte senior financial economist Tom Simonts van KBC op.
"Dat is onder meer slecht nieuws voor de Amerikaanse export en de munten van de opkomende en ontluikende economieën, maar wel weer goed voor de EU export", voegde Simonts toe.

Olie werd maandag duurder door enerzijds een dalende olie-output in Saoedi-Arabië en anderzijds de vrees voor Amerikaanse sancties voor Iran, die vermoedelijk een miljoen vaten olie zullen wegnemen.

Naar verwachting worden vannacht een eerste serie sancties tegen Iran van kracht.

Tegelijk bereikte de Amerikaanse olieproductie afgelopen maand vermoedelijk een piek, volgens hoofdeconoom Peter Cardillo van Spartan Capital. De september-future voor een vat ruwe olie sloot 0,8 procent hoger, ofwel 0,52 dollar, op 69,01 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

» Al onze webinars kunt u nu gratis terugkijken! 

Bedrijfsnieuws

PepsiCo won krap een procent, nu CEO Indra Nooyi, opstapt. Ramon Laguarta, die al werkzaam is bij PepsiCo, is per 3 oktober benoemd tot de nieuwe CEO van het voedsel- en drankenbedrijf. Nooyi zal tot begin 2019 aanblijven als voorzitter van de raad van bestuur. Zij werkt al 24 jaar bij PepsiCo.

Berkshire Hathaway noteerde flink in de plus, ruim twee procent. Het investeringsvehikel onder leiding van de bekende belegger Warren Buffett maakte in het tweede kwartaal van 2018 flink winst, zo bleek dit weekend. Berkshire boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 12,0 miljard dollar, hetgeen in schril contrast stond met de bijna 4,3 miljard dollar die een jaar eerder nog werd verdiend in het tweede kwartaal. Vooral de investeringen van Buffett leverden winst op, inclusief derivaten ruim 5,1 miljard dollar.

Beleggers reageerden ook goed op kwartaalcijfers van Tyson Foods, dat 3,3 procent steeg. De Amerikaanse producent van vlees en voedingsproducten boekte meer omzet en winst. De recent aangepaste outlook voor 2018 werd maandag herhaald.

GoPro kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de fabrikant van compacte videocamera's donderdag nabeurs meevallende halfjaarcijfers rapporteerde. GoPro dook wel dieper in de rode cijfers. Het aandeel steeg vrijdag circa 18 procent, maar leverde maandag 5,3 procent in.

Apple won een half procent, waarmee de fabrikant van de iPhone verder steeg boven de 207,04 dollar per aandeel waarop het bedrijf een marktkapitalisatie heeft van 1 biljoen dollar. Donderdag oversteeg de fabrikant voor het eerst in zijn geschiedenis dit niveau.

Facebook won maandag 4,5 procent. De social-mediagigant wil graag samenwerken met grote banken om zo gebruikers nieuwe diensten te kunnen aanbieden. Privacy-wetgeving maakt een samenwerking echter nog niet zo eenvoudig. Volgens bronnen zou één grote bank om die reden al zijn afgehaakt.

Kraft Heinz leverde 1,1 procent in, nadat het vrijdag over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 756 miljoen dollar, ofwel 0,62 dollar per aandeel, rapporteerde op een omzet van 6,7 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 1,0 dollar. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst per aandeel van 0,92 dollar per aandeel op een omzet van 6,6 miljard dollar.

S&P 500 index 2.850,40 (+0,4%)
Dow Jones index 25.502,18 (+0,2%)
Nasdaq Composite 7.859,68 (+0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdagochtend hoger, met een plus van 1,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite en een winst van 0,6 procent voor de Japanse Nikkei.

Nikkei 22.642,76 X (+0,6%)
Shanghai Composite 2.743,71 (+1,4%)
Hang Seng 28.087,02 (+1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1557. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar op 1,1554.

Macro-economische agenda

06:30 Rentebesluit Reserve Bank of Australia (Aus)
06:30 Inflatie - Juli (NL)
08:00 Handelsbalans - Juni (Dld)
08:00 Industriële productie - Juni (Dld)
08:45 Handelsbalans - Juni (Fra)
16:00 Vacatures - Juni (VS)

Bedrijfsagenda

00:00 Wendy's - Halfjaarcijfers (VS)
00:00 Walt Disney - Cijfers derde kwartaal VS)
00:00 Office Depot - Halfjaarcijfers (VS)
00:00 Snap Inc - Halfjaarcijfers (VS)
07:00 Commerzbank - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
08:00 Zalando - Cijfers tweede kwartaal (Dld)

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 7-08-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund