Beursupdate: Beleggers kijken naar renteontwikkelingen

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting neutraal openen. Wall Street sloot vrijdagavond nog in het rood, terwijl de beurs in Shanghai vanochtend na een week de deuren weer opende met een fors verlies.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een nipt hogere opening. Afgelopen week koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis nog 1,8 procent lager naar 539,51 punten.

» Stuur MARKTGEVOEL AAN en ontvang onze Whatsapps geheel gratis!

De grootste klappen voor de AEX vielen tegen het einde van de week, nadat de opwaartse trend van de Amerikaanse tienjaarsrente rente een versnelling inzette. In een week steeg het rendement van 3,06 naar 3,23 procent, het hoogste niveau in zeven jaar tijd. Amerikaans schuldpapier als alternatief voor aandelen werd hierdoor aantrekkelijker.

De stijging van de tienjaarsrente werd gedreven door een trits aan macrocijfers die de kracht van de Amerikaanse economie onderstrepen. Woensdag werd onder meer bekend dat de ISM-inkoopmanagersindex voor de dienstensector op zijn hoogste niveau sinds 1997 noteert, waarbij alle signalen wijzen op een verdere versnelling van de economische activiteit. Vrijdag bleek de Amerikaanse werkloosheid in september uit te zijn gekomen op 3,7 procent, het laagste niveau sinds 1969.

Vandaag zijn in Amerika de obligatiemarkten gesloten in verband met de viering van Columbus Day. "In het heetst van de strijd nog wel", merkte senior financial economist Tom Simonts van KBC op.

Verder hield het Italiaanse begrotingstekort de markten bezig. Voor volgend jaar wordt een groter dan verwacht tekort voorzien en dat liet de rentes op Italiaanse staatsobligaties stijgen. Later in de week verschenen er wel berichten in de Italiaanse media dat het geraamde begrotingstekort van 2,4 procent in 2019, zal dalen in de jaren erna.

De Italiaanse ontwikkelingen hadden ook invloed op de euro, die aan waarde inleverde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het muntpaar euro/dollar koerste rond het begin van de handelsweek nog rond een niveau van 1,16, terwijl bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag er een koers van 1,1501 op de borden stond.

Wanneer gaat u profiteren? Bestel nu het unieke Marktgevoel Biotech e-rapport!

De olieprijzen zaten daarentegen in de lift. Een vat ruw Amerikaanse olie werd afgelopen week ruim twee procent duurder. Het was alweer de vierde week op rij dat de olieprijs is gestegen. De oliemarkt richtte zich deze week opnieuw op de dalende olie-export uit Iran in aanloop naar de aankomende deadline voor verdere sancties op het land door de Verenigde Staten. Handelaren denken niet dat andere olieproducerende landen de daling van de Iraanse olie-export zullen opvangen.

Op Wall Street werden vrijdag vooral technologie aandelen van de hand gedaan en techbeurs Nasdaq daalde 1,2 procent. Het negatieve sentiment ging voorbij aan het Amsterdamse technologiebedrijf Elastic, dat vrijdag zijn eerste notering op Nasdaq kreeg. Het werd een succesvol beursdebuut, want de openingskoers werd vrijwel verdubbeld. Het bedrijf, opgericht in 2012, ontwikkelt software om enorme hoeveelheden data snel te kunnen doorzoeken. Het heeft onder meer eBay, Airbus, Vimeo en Ticketmaster in zijn klantenbestand en de beurswaarde bedroeg bij het slot op Wall Street krap vijf miljard dollar.

In Azië daalde de Shanghai Composite vanochtend met krap drie procent, na een week lang gesloten te zijn geweest vanwege festiviteiten, ondanks een versoepeling van de reserve-eisen voor Chinese banken dit weekend. De verlaging van 15,5 naar 14,5 procent gaat op 15 oktober in, en zal voor een vrijval van 1,2 biljoen yuan, omgerekend circa 152 miljard euro, zorgen. Dit kan vervolgens bijvoorbeeld uitgeleend worden aan het midden- en kleinbedrijf. Het is de vierde maal dit jaar dat de Chinese centrale bank de vereisten versoepelt.

De beurzen in Hong Kong en Sydney noteerden respectievelijk 0,6 en 1,4 procent lager. De Japanse beurs was dicht in verband met een feestdag.

» Al onze webinars kunt u nu gratis terugkijken! 

Bedrijfscijfers komen eraan

Beleggers beginnen zich weer te richten op de bedrijfscijfers, met name aan het einde van de week, wanneer de eerste grote Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo de boeken openen.

In Nederland zijn er op woensdag al cijfers van maaltijdbezorger Takeaway en op donderdag van de magistrale bereider Fagron.

Verder is het macro-economisch een relatief rustige week. De Duitse industrie produceerde in augustus minder ten opzichte van een maand eerder, zo bleek maandag uit cijfers van Destatis. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, daalde ten opzichte van juli met 0,3 procent. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een vlakke ontwikkeling.

Bedrijfsnieuws

Air France-KLM vervoerde in september meer passagiers, terwijl ook het vrachtvervoer steeg. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 9,1 miljoen passagiers, een stijging van 2,7 procent op jaarbasis. Het vrachtverkeer bij Air France-KLM steeg in de afgelopen maand, gerekend naar omzet per ton per kilometer, met 1,5 procent op jaarbasis.

Envipco verandert al op 9 oktober zijn primaire notering van de beurs in Brussel naar Amsterdam. Donderdag werd nog meegedeeld dat de overstap op 11 oktober effectief zou zijn, maar vrijdag maakte Envipco bekend dat dit 9 oktober wordt.

Mogelijk komt het aandeel Boskalis in beweging, denkt handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten. ABN AMRO verlaagd het advies van Houden naar Verkopen.

Vincent Poorter treedt per direct terug als CEO van Lavide. "Binnen Lavide bestaat er een verschil van inzicht over de te bewandelende route om een nieuwe controlerend accountant aan te stellen. Poorter meent er goed aan te doen plaats te maken voor een nieuwe CEO met een netwerk binnen de 9 accountantskantoren met een OOB vergunning om een gecontroleerde jaarrekening over 2018 in 2019 te kunnen verzorgen", schreef de onderneming zondagavond.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde vrijdag 0,6 procent lager op 2.885,57 punten, terwijl de Dow Jones Index 0,7 procent verloor op 26.447,05 punten en techbeurs Nasdaq zelfs 1,2 procent inleverde op 7.888,45 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 8-10-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund