Beursupdate: Cijfers van ABN AMRO en Ahold Delhaize in de schijnwerpers

#Beursupdate

 De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,2 procent in het groen op 573,91 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zullen beleggers vooral een stroom aan bedrijfscijfers verwerken, onder meer van ABN AMRO en Ahold Delhaize. Volgens Schutte waren de resultaten van de Zaanse grootgrutter vrijwel volledig in lijn met de verwachting, met slechts minieme afwijkingen van de consensus. De cijfers van Corbion vielen naar mening van Schutte tegen, waarbij het bedrijfsresultaat en de omzet aanzienlijk lager uitvielen. "Dat gaat vandaag niet lekker vallen", zo voorziet de beleggingsadviseur.

» Onze apps ontvangt u geheel gratis! Sla 06 319 276 61 op in uw telefoon en  klik hier.

Over de kwartaalresultaten van ABN AMRO was Schutte wel te spreken. De bank presteerde "nette" cijfers. De bank kondigde verder conform eerdere geruchten in De Telegraaf een herstructurering aan van de zakenbank. "In de krant werd dinsdag gesproken van een halvering van de zakendivisie, maar zo'n grote impact blijkt de herstructurering uiteindelijk niet te hebben", concludeerde Schutte.

Op macro-economisch vlak staan er in de Verenigde Staten vandaag cijfers over de wekelijkse hypotheekaanvragen en olievoorraden op de rol.

Wall Street sloot dinsdag in het groen. Ondanks de aanhoudende zorgen over de mondiale handelsconflicten deed Wall Street dinsdag gewoon mee aan de wereldwijde aandelenrally. Beleggers hadden oog voor kwartaalcijfers, onder meer van Discovery en Office Depot. De kwartaalcijfers van Snap en Walt Disney brachten na het slot op Wall Street weinig vuurwerk en de koersuitslagen bleven in de elektronische handel nabeurs dan ook beperkt.

Dinsdagavond was het vooral Tesla dat op aandacht van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg bijna dertig dollar nadat CEO Elon Musk aankondigde te overwegen om zijn bedrijf van de beurs te halen. Musk suggereerde daarbij een prijs van 420 dollar per aandeel en stelde dat de financiering al rond zou zijn. Dit zou een marktkapitalisatie betekenen van 71,65 miljard dollar.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,2 procent tot 22.613,93 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor na een rally op dinsdag 0,3 procent tot 2.771,27 punten. Vannacht presenteerde de VS een definitieve lijst met Chinese goederen ter waarde van ongeveer 16 miljard dollar waarover importheffingen van 25 procent worden geheven. De lijst volgt op een opsomming aan goederen ter waarde van 34 miljard dollar waarop de VS sinds 6 juli importheffingen zetten.

Vanuit China werd bekend dat de export in juli opnieuw is gestegen, maar dat de import nog veel harder toenam. China had hierdoor vorige maand een handelsoverschot van 177 miljard yuan, of circa 28 miljard dollar. Economen rekenden vooraf op een overschot van ongeveer 39 miljard dollar. Marktanalist David Madden van CMC Markets sprak van teleurstellende cijfers die China bovendien in een lastige positie plaatsen in het handelsconflict met de Verenigde Staten.

Wanneer gaat u profiteren? Bestel nu het unieke Marktgevoel Biotech e-rapport!

Olie werd dinsdag duurder door de hernieuwde sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Iran. Een vat West Texas Intermediate steeg op een settlement van 69,17 dollar, 0,2 procent ten opzichte van maandag. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen dicht bij de slotstanden van dinsdag.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend vroeg op 1,1626. Dinsdag bij het slot van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,1598 en bij het Europese slot op 1,1589.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO boekte in het tweede kwartaal van 2018 een licht lagere winst, maar die was wel hoger dan analisten hadden verwacht. Daarnaast kondigde de bank aan te gaan snijden in de zakenbank. De kosten bij CIB worden met 80 miljoen euro verlaagd door een personeelsreductie van ongeveer 250 fte's en andere besparingen. "Hiervoor verwachten we een herstructureringsvoorziening te nemen van circa 50 miljoen euro", aldus ABN AMRO. Het interim-dividend werd vastgesteld op 0,65 euro per aandeel.

Ahold Delhaize behaalde in het tweede kwartaal van 2018, zoals analisten ook voorzagen, minder omzet, maar wel met een hogere marge. "Een solide tweede kwartaal", oordeelde CEO Frans Muller. Voor heel 2018 mikt Ahold Delhaize op 420 miljoen euro aan synergieën, inclusief de 268 miljoen euro die in 2017 werd behaald. "We blijven vertrouwen houden in de 750 miljoen euro voor 2019", voegde Ahold Delhaize toe.

Atrium heeft in het eerste halfjaar van 2018 een hoger bedrijfsresultaat geboekt, terwijl de huurinkomsten licht daalden. De bezettingsgraad van de portefeuille lag bovendien eind juni op 97,0 procent. Een jaar eerder was dit nog 96,2 procent.

Air France-KLM heeft in juli bijna tien miljoen passagiers vervoerd, terwijl ook het vrachtvervoer steeg.

Corbion boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lagere winst en omzet. De outlook voor dit jaar werd gehandhaafd.

Verder wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten nog op een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux voor Acomo. Het advies ging van Reduceren naar Houden, maar het koersdoel werd wel verlaagd, van 21,00 naar 20,00 euro. GrandVision werd volgens Van der Pol op de kooplijst van HSBC gezet, met een 6 euro hoger koersdoel van 26,00 euro.

» Al onze webinars kunt u nu gratis terugkijken! 

Hunter Douglas verwerft de Australische raambekledingsproducent Vertilux. Financiële details werden niet gemeld.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index won dinsdag 0,5 procent op een slot van 25.628,91 punten. De S&P 500 index steeg 0,3 procent op 2.858,45 punten en is minder dan een procent verwijderd van een nieuw record. De Nasdaq ging 0,3 procent omhoog op 7.883,66 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 8-08-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund