Beursplein 5 gaf afgelopen week nog terrein prijs.

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond fractioneel lager, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd is. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Op weekbasis sloot de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 afgelopen week nog 1,4 procent lager. De handel werd gedomineerd door een stroom aan bedrijfscijfers, waar soms heftig op werd gereageerd, zowel naar boven als beneden.

"Het is een mooi kwartaal geweest", zei analist Corné van Zeijl van Actiam vrijdag voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. In Europa waren er 10 procent meer meevallers dan tegenvallers, aldus de marktkenner.

Inmiddels is het cijferseizoen goeddeels achter de rug. Later deze week zijn het vooral kleinere fondsen die nog de boeken openen, zoals Brill en Curetis. Donderdag is nog een relatief drukke dag met cijfers van NN Group en Lucas Bols.

Verder zal de aandacht uitgaan naar groeiramingen voor de eurozone van de Europese Commissie. Afgelopen week verhoogde de Europese Commissie al de groeiverwachtingen voor dit en volgend jaar. Dit jaar groeit de economie in de eurozone vermoedelijk niet met 1,7 procent, maar met 2,2 procent. Voor volgend jaar is de raming 2,1 procent, in plaats van 1,8 procent. Historisch gezien zijn dat sterke groeicijfers.

De wereldeconomie draait goed en de rentes blijven laag. Het lijkt er niet op dat er op korte termijn een einde aan de gunstige economische ontwikkeling komt", stelde econoom Maarten Leen van ING. De vraag is volgens Leen welke politieke risico's roet in het eten kunnen gooien.

Leen ziet bijvoorbeeld een militair conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, een val van de Britse regering en de Italiaanse parlementsverkiezingen als risico's waar beleggers rekening mee moeten houden. Net als de verkiezingen op 21 december over een onafhankelijk Catalonië.

Op Wall Street sloten vrijdag de hoofdindices Dow Jones index en de S&P 500 index nipt lager.  Daardoor werd de langste winstreeks op weekbasis in bijna vier jaar tijd beëindigd. Met name teleurstelling over de voortgang van het belastinghervormingsplan van president Donald Trump lagen ten grondslag aan de 'risk off' modus.

Marktanalist Chris Beauchamp van IG merkte op dat "de wendingen in het Amerikaanse congres met betrekking tot het belastingplan moeilijk te volgen zijn, maar de algemene indruk is dat er niet veel vooruitgang zal worden geboekt voordat het reces voor Thanksgiving [donderdag 23 november] begint. Voor een markt die veel hoop in de plannen heeft gelegd, is dit een zware slag", voegde hij toe.

Afgelopen zaterdag was het 'Singles Day', een met name in Azië populaire traditie om het vrijgezellenbestaan te vieren door zichzelf op een cadeau te trakteren. Webwinkels geven op deze dag forse kortingen. De op Wall Street genoteerde internetgigant Alibaba, de Chinese tegenhanger van Amazon.com, meldde dat deze dag een omzet genereerde van iets meer dan 168 miljard yuan, omgerekend 25,3 miljard dollar. Daarmee groeide de omzet ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 39 procent.

De beurswaarde van Alibaba is nu gestegen naar bijna 500 miljard dollar. Daarmee hoeft het alleen nog de Amerikaanse giganten Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon.com en Facebook voor zich te dulden.

In Azië was vanochtend de Japanse Nikkei index de dissonant met een verlies van 1,3 procent. Een duidelijke aanleiding lijkt niet voorhanden, maar beleggers namen in ieder geval duidelijk winsten op financiële aandelen en bouwers. De Chinese hoofdbeurzen koersten daarentegen enkele tienden van een procent in het groen.

De olieprijs zag zich afgelopen week gesteund door een hardhandig optreden tegen corruptie in Saoedi-Arabië, waar kroonprins Mohammed bin Salman in totaal zo'n 200 personen, waaronder prinsen, ministers en prominente zakenlieden, arresteerde.

"Saoedi-Arabië is na Rusland de op één na grootste producent van ruwe olie, de grootste exporteur en het land met de grootste reservecapaciteit. Dus als met zo'n belangrijke olienatie iets gebeurt, wat helemaal niemand had verwacht, dan prijst de markt een risicopremie in", aldus marktanalist Giovanni Staunovo van UBS Wealth Management.

"Dit volgde op een recente stijging van geopolitieke risico's bij andere olieproducenten, waaronder Venezuela en Irak", voegde Stauvono toe.

De decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,43 dollar, ofwel 0,8 procent, lager op 56,74 dollar. Op weekbasis steeg de future evenwel ongeveer twee procent.

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1648, ten opzicht van een stand van 1,1661 bij het sluiten de Europese beurzen vrijdag.

De macro-economische en de bedrijfsagenda zijn vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Stichting Administratiekantoor MAKTSJAB meldde een beduidend kleiner belang in ASML. MAKTSJAB houdt het aandelenbelang van de Amerikaanse chipfabrikant Intel in ASML. Administratiekantoor MAKTSJAB, houder van het aandelenbelang van de Amerikaanse chipfabrikant Intel in ASML, meldde een kapitaalbelang van 3,90 procent met eenzelfde stemrecht. Op 23 mei dit jaar meldde MAKTSJAB nog een kapitaalbelang van 8,49 procent met een dito stemrecht.

Royal Delft Group tekende een intentieverklaring met The Cookware Company Europe uit België voor de verkoop van BK Cookware en Koninklijke Van Kempen & Begeer. De financiële details van de mogelijke verkoop werden niet vermeld.

Intertrust benoemde Sara Jonker-Douwes tot directeur Nederland. Jonker-Douwes heeft meer dan vijftien jaar ervaring in de trustsector en werkt momenteel als directeur Nederland en CEO corporate services voor het Europese vasteland bij het Australische Link Group.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde vrijdag 0,2 procent naar 23.422,21 punten en de breder samengestelde S&P 500 index beperkte het verlies tot 0,1 procent op 2.582,30 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde onveranderd op 6.750,94 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 13-11-2017 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund