Damrak opent voorzichtig na koerstik donderdag

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht lager openen. Wall Street deed donderdagavond een stapje terug vanaf recordniveaus. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog 0,8 procent lager op 550,37 punten, terwijl de index van middelgrote ondernemingen, de AMX, zelfs meer dan twee procent inleverde.

De Europese beurzen werden donderdag getroffen door winstnemingen. Een fenomeen dat sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump een jaar geleden vrij zeldzaam is geworden. De daling van de AEX index viel relatief nog mee, afgezet tegen de Duitse en Franse hoofdgraadmeters, die respectievelijk 1,5 en 1,2 procent prijs gaven. 

Pak een koffie en scroll nu gratis door het nieuws op uw mobiel. Meld u aan  voor onze Whatsapp dienst!

"Er wordt over de gehele breedte verkocht en als je kijkt naar hoeveel winst er in 2017 tot nu toe is geweest, dan hebben beleggers niet veel redenen nodig om uit te stappen", stelde marktanalist David Madden van CMC Markets het sentiment. 

Dat verklaarde evenwel nog niet de afstraffing die Nederlandse Midkap-aandelen ten deel viel. Met uitzondering van Intertrust, dat meevallende cijfers rapporteerde, koersten alle fondsen eensgezind lager, waarbij forse negatieve uitschieters te noteren vielen. Marktanalisten wezen onder meer op een mindere verhandelbaarheid van deze aandelen, een lage liquiditeit, waardoor koersuitslagen worden uitvergroot. Gemeten over de afgelopen 12 maanden staat de AMX index overigens nog altijd op een ongekend rendement van 31 procent. 

Ook Amerikaanse aandelen zakten donderdag weg van eerdere recordniveaus. Handelaren maakten zich zorgen over eventuele vertragingen bij de invoering van de Republikeinse belastinghervormingen in Washington. Na een presentatie van Republikeinse senatoren lijkt een mogelijke verlaging van de winstbelasting van 35 naar 20 procent nu niet eerder dan in 2019 te worden ingevoerd. Beleggers hadden de afgelopen weken juist al een voorschot genomen op een vlotte implementatie van de fiscale wetgeving.

Aanvankelijk daalden de Amerikaanse hoofdindices circa een procent, maar bij de slotbel bleven de verliezen beperkt tot krap een half procent.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,36 dollar, ofwel 0,6 procent, hoger op 57,17 dollar. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1648, ten opzichte van een stand van 1,1639 voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.

De Aziatische beurzen bleven vanochtend dichtbij huis met uitzondering van de beurs in Tokio, waar de Nikkei index 0,8 procent prijs gaf.

Bedrijfsnieuws

Het EBITDA resultaat van staalreus ArcelorMIttal kwam in het derde kwartaal van 2017 uit op 1.924 miljoen dollar. In hetzelfde kwartaal van 2016 werd een EBITDA behaald van 1.897 miljoen dollar en in het tweede kwartaal van dit jaar was dit 2.112 miljoen dollar.  Een door het bedrijf zelf opgestelde analistenconsensus ging uit van een EBITDA van 1.869 miljoen dollar voor het afgelopen kwartaal. 

Voor de tweede jaarhelft zei de Roermondse funderingsspecialist Sif bij de halfjaarcijfers een terugval van de EBITDA te verwachten, die circa de helft van de terugval in de eerste zes maanden zal zijn, toen deze met 3,2 miljoen euro daalde. Dat impliceerde dat het genormaliseerde bedrijfsresultaat in 2017 circa 4,5 miljoen tot 5 miljoen euro lager uitkomt dan de 65,4 miljoen euro in 2016. Vrijdag meldde Sif dat de EBITDA nog eens 8 procent lager zal uitkomen dan eerder gemeld.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,4 procent tot 2.584,62 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 23.461,94 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 6.750,05 punten.

De wereldpopulatie blijft groeien en de vraag naar grondstoffen hiermee ook. U  kun hiervan profiteren met onze uitgebreide analyses.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 10-11-2017 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund