Beursupdate: Beleggers hunkeren naar cijferseizoen als afleiding voor dreiging handelsoorlog.

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Op Wall Street koersten de hoofdindices donderdagavond nog overtuigend hoger. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter nog 0,6 procent in het groen op 547,90 punten.

Geopolitieke spanningen en de vrees voor een mondiale handelsoorlog zorgen al dagenlang voor terughoudendheid onder beleggers. Wall Street kijkt dan ook reikhalzend uit naar de start van het cijferseizoen, dat voor de nodige afleiding moet zorgen.

» Onze apps ontvangt u geheel gratis! Sla 06 319 276 61 op in uw telefoon en  klik hier.

Onder meer de Amerikaanse bankgiganten JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo geven vanmiddag kwartaalrapportages vrij. In aanloop naar de cijfers waren het juist deze aandelen die donderdag aanjagers waren voor de hoofdindices in New York met winsten van respectievelijk 2,5, 3,1 en 1,5 procent.

Aandelenstrateeg Dubravko Lakos-Bujas van JPMorgan voorziet in ieder geval dat de winstgroei van Amerikaanse ondernemingen ruimte heeft om de consensusverwachtingen van analisten te overtreffen.

"Volgens ons is er nog steeds ruimte voor hogere taxaties, aangezien de voordelen van de belastinghervormingen moeilijk in te schatten zijn [voor analisten] en het waarschijnlijk is dat bedrijven deze voordelen niet vooraf gecommuniceerd hebben", aldus Lakos-Bujas tegen zakenzender CNBC.

Beleggers hebben hoge verwachtingen van het kwartaalcijferseizoen. Volgens FactSet, die de verwachtingen van analisten verzamelt, zullen de inkomsten van de 500 grootse Amerikaanse ondernemingen in het afgelopen kwartaal met 17,1 procent zijn gegroeid. Dat zou de grootste kwartaalgroei zijn sinds het eerste kwartaal van 2011, toen er sprake was van een stijging van 19,5 procent.

De eerste bedrijfscijfers zijn in ieder geval gemengd ontvangen. BlackRock steeg ruim 1,5 procent, nadat de vermogensbeheerder beter dan verwachte winst- en omzetcijfers rapporteerde. Ook vliegtuigmaatschappij Delta Airlines overtrof de verwachtingen en het aandeel klom drie procent. Bed Bath & Beyond noteerde echter bijna 20 procent lager, nadat het concern woensdag nabeurs een teleurstellende outlook afgaf.

» Op zoek naar winnaars? Kijk dan meteen ons webinar terug!

Hoewel geopolitieke spanningen de markt ook donderdag domineerden, nam de vrees voor een escalatie in het Midden-Oosten enigszins af nadat de Amerikaanse president Donald Trump twitterde dat een militaire aanval op Syrië misschien niet op handen is.

Een tweede punt van zorg voor markten wereldwijd is een mogelijke mondiale handelsoorlog. De Chinese regering ontkende donderdag dat de recent aangekondigde beleidswijzigingen concessies zijn aan de Trump-regering.

Een mei-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot donderdag 0,4 procent, ofwel 0,25 dollar, hoger op 67,02 dollar. Het muntpaar euro/dollar komt daarnaast de afgelopen handelsdagen amper van zijn plaats. Vanochtend stond er een stand van 1,2329 op de borden.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend vrij richtingloos en bleven dichtbij huis. De Japanse beurs was de grootste stijger met ruim een half procent.

Naast Amerikaanse bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor Spaanse inflatie cijfers en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Voorbeurs bleek reeds dat Duitse inflatie in maart op 1,6 procent uitkwam, iets hoger dan de 1,4 procent een maand eerder en gelijk aan een voorlopige raming.

De wereldpopulatie blijft groeien en de vraag naar grondstoffen hiermee ook. U  kun hiervan profiteren met onze uitgebreide analyses.

Bedrijfsnieuws

Galapagos start een wereldwijd Fase 3 programma voor het onderzoeken van GLPG1690 in patienten met idiopatische longfibrose (IPF).

Een onafhankelijke deskundige is tot de conclusie gekomen dat de geplande overname door Unibail-Rodmaco van Westfield in het belang is van de aandeelhouders van de Australische vastgoedontwikkelaar. Op 24 mei 2018 wordt de overname van Westfield ter goedkeuring voorgelegd aan zijn aandeelhouders.

Vastned diende een formeel overnamebod in bij de Belgische toezichthouder voor de acquisitie van Vastned Retail Belgium. Vastned biedt in lijn met de eerdere aankondiging 57,50 euro per aandeel van het Belgische zusterbedrijf. Daarmee wordt Vastned Retail Belgium gewaardeerd op 395 miljoen euro.

Kiadis Pharma heeft in 2017 de kaspositie versterkt en deed dit in maart nog eens waardoor er eind vorige maand 47,7 miljoen euro in kas zat. Kiadis is naar eigen zeggen "goed op weg" om in het vierde kwartaal van 2018 een 'CHMP'-opinie te verkrijgen voor ATIR101. Indien dit slaagt, dan zou dit de goedkeuring van de Europese Commissie mogelijk maken in het eerste kwartaal van 2019, met potentiële lancering in een aantal Europese landen vanaf de tweede helft 2019.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,8 procent tot 2.663,99 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 24.483,05 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 7.140,25 punten.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 13-04-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund