CFD beleggen: Hoe werkt een CFD?

#CFD

CFD staat voor “Contract for difference”. Een CFD volgt een bepaalde onderliggende waarde zoals, valuta, indices, grondstoffen of aandelen, maar is zelf niet beursgenoteerd. Tijdens de handel komt de onderliggende waarde van de CFD dus nooit in handen van de koper of verkoper. Het is dus een overeenkomst tussen de koper en verkoper, waarbij het verschil tussen de aankoop en verkoopprijs wordt afgerekend, zonder dat er een daadwerkelijke levering van de onderliggende waarde plaatsvindt. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt in werkelijkheid best mee.

Wat is een CFD?

Een belangrijk verschil met andere beleggingsproducten is dat er rechtstreeks van de CFD broker wordt gekocht.  Wanneer je dus een CFD contract aangaat, ga je dit aan met de CFD broker en niet met een ander persoon. Omdat een CFD niet via de beurzen verhandelt wordt, en er nooit een daadwerkelijk eigendom is van een product, gelden verschillende restricties ook niet die wel gelden bij handel op de beurs; bijvoorbeeld een restrictie op short gaan; of de noodzaak om het aandeel te lenen bij het short gaan. Er is ook geen vraag en aanbod of marktwerking. De broker bepaalt de prijzen en is altijd koper en verkoper.

CFD’s zijn hefboomproducten. De hefboomwerking komt tot stand dankzij de margin. Er hoeft slechts een klein gedeelte van de totale waarde aangehouden worden. Hierdoor ontstaat de hefboom. Dit werkt als volgt:

Als we 100 aandelen Sara´s Snoepgoed zouden kopen aan een prijs van 15,50 euro. Hebben we dus 1550 euro nodig om deze transactie aan te gaan. CFD brokers werken met een lage margin, bijvoorbeeld  5%.  Dit betekent dat als we in plaats van de 100 aandelen, dezelfde transactie zouden willen aangaan met CFD’s, hoeven we maar 5% van 1550 is, 75,25 euro op onze rekening te hebben staan om deze transactie aan te gaan. Een margin van 5%, betekent dus een hefboomwerking van 20.

Laten we een vergelijking maken tussen een aandeel en een CFD. Stel we hebben 100 aandelen Sara’s snoepgoed gekocht voor een prijs van 15,50 euro. Hier betalen we dan 100 maal 15,50 is 1550 euro voor. De koers stijgt naar de 16,00 euro. We verdienen dus 16 minus 15,50 maal 100 = 50 euro op deze transactie. Ons rendement op deze transactie is 50 delen door 1550 is 3,23 procent.

Als we nu de CFD’s kopen voor 100 aandelen Sara’s snoepgoed op een koers van 15,50. Hoeven we nu dus maar 75,25 euro op onze rekening te hebben staan. Als de koers nu naar 16,00 stijgt, is de bied prijs van de CFD 15,90. We verdienen nu 1590 minus 1550 is 40 euro op deze transactie. Het rendement is echter 40 delen door 75,25 is 53 procent. We hebben met de CFD dus minder verdient, maar met een veel kleinere initiële investering. Dit werkt echter beide kanten op, we konden onze investering dus ook veel sneller verliezen als de koers gedaald was.

Uiteraard vergroot dit het risico significant omdat we nu met een erg hoge leverage werken. Voor hetzelfde geld als 100 aandelen Sara´s Snoepgoed, kun je met CFD´s 20 maal 100 = 2.000 CFDs kopen. Let hier dus goed op. Wanneer je in CFDs handelt op marge, wordt je blootgesteld aan de volledige waarde van een contract tegen een fractie van de kosten (de initiële inleg), maar je potentiële winst en verlies is gebaseerd op de volledige waarde van het contract, niet alleen het geld dat je betaald hebt. Dit betekent dat handelen in CFDs kan leiden tot verliezen groter dan je inleg.

Kosten beleggen met CFD's

Een belangrijk onderdeel van een CFD is de spread, het verschil tussen de bied en laat koers. CFD brokers vragen namelijk over het algemeen geen commissie per transactie. Bij een CFD ben je door het gebrek aan vraag en aanbod echter wel verplicht om te kopen op de laat prijs en te verkopen op de bied prijs, en de spread op een CFD is over het algemeen hoger dan die op de normale markt. Hier verdienen de CFD brokers aan. Let hier dus goed op.

Wanneer je in CFDs handelt, worden er bepaalde kosten in rekening gebracht voor de tijd dat je je positie open houdt. Immers, financiert de broker een deel van jouw investering. Dit zijn de financieringskosten, die de kosten vertegenwoordigen voor het lenen van de onderliggende waarde. Dit werkt als volgt...

Voor een transactie in CFDs worden de dagelijks in rekening gebrachte rentekosten berekend door het totaal aantal CFDs maal de huidige prijs van het aandeel maal het jaarlijks rentetarief delen door 365.

Het ‘jaarlijkse rentetarief’ is hierbij afhankelijk van de onderliggende waarde van de CFD. Voor een aandeel uit Nedelrand zal dit gebaseerd zijn op een rentetarief uit het Nederland, terwijl het voor een aandeel uit de VS gebaseerd zal zijn op een leentarief uit de VS.

Als we bijvoorbeeld 100.000 CFDs op Aaron Autos kopen aan een koers van 4 euro. De margin bedraagt 5% en het rentetarief is 5%. Onze aankoop bedraagt een waarde van 4 maal honderduizend = vierhonderdduizend euro. Er hoeven hier slechts 5% van op onze rekening als margin aan te houden, is 20.000 euro. De dagelijkse rentekosten bedragen vierhonderdduizend euro maal 5% rentekosten gedeeld door 365 = 54,80 euro per dag.

Houd er rekening mee dat je ook short kunt gaan, in welk geval u een financiering zou kunnen ontvangen.

Beleggen met CFD's

Traden met CFD's is een alternatief op het traditioneel handelen van financiële producten en biedt vele voordelen, maar ook een aantal vervelende nadelen. Met CFD's kun je gemakkelijk posities innemen in de financiële markten. Zonder verstandig en effectief risicomanagement zijn de kansen op verliezen in mijn ogen groter dan bij beleggen met aandelen. Het verlagen van de investering zorgt echter voor meer toegankelijkheid tot de markten voor beginnende beleggers.

Er zijn een flink aantal brokers actief die handel in CFD’s aanbieden. Het loont de moeite om de tarieven en de aangeboden diensten te vergelijken. Bij veel brokers is het mogelijk om, geheel vrijblijvend, een demorekening te openen. Daarmee kan, gedurende een paar weken en met fictief geld, kennisgemaakt worden met het handelen met CFD’s en met het door de broker aangeboden tradingplatform.

Ook interessant voor u:

Selwyn Duijvestijn

Gepubliceerd op: 2-04-2017 door Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund