ETF beleggen: Hoe werkt een ETF?

#ETF

ETF staat voor exchange-traded fund. Het is een verhandelbaar effect dat een index, commodity of een “mandje” aandelen volgt. Ondanks de ingewikkelde constructie die achter de ETFs ligt is het een redelijk simpel beleggingsproduct. Zodra je de handel in aandelen enigszins onder de knie hebt, is de overstap naar een ETF zo gemaakt.

Wat is een ETF?

ETF staat voor exchange-traded fund. Het is een verhandelbaar effect dat een index, commodity of een “mandje” aandelen uit een bepaalde sector volgt. In andere woorden is het een fonds dat op de effectenmarkt wordt verhandeld.

ETF-1.jpg

Wanneer je dus een ETF van de AEX koopt, koop je dus in 1 keer alle aandelen uit de index. Er zijn ETFs te koop voor alle werelwijde indices. Een ETF hoeft echter niet per se een index zoals de AEX of de NASDAQ te volgen, maar kan bijvoorbeeld ook een mandje aandelen uit de auto-industrie of biotech sector etc. volgen.

Op deze manier spreid je de kansen dus over een gehele sector of index, en profiteer je van een stijging of daling, net zoals je dat met een los aandeel zou doen -alleen zonder alle de gehele index te hoeven kopen. Zo is er een goud ETF die de goudkoers volgt, maar ook een goudmijnen ETF die de grootste goudmijn aandelen volgt en een Canada Goud ETF die alles volgt wat met Canada en goud te maken heeft. Er zijn wereldwijd honderden ETF´s.

ETF aanbieders op de beurs

Een ETF kan alleen gecreëerd worden door een bepaalde instelling, een zogenaamde AP - Autorized Participant. Er zijn dus meerdere aanbieders van ETFs. Wanneer een ETF gecreëerd wordt moet er een “mandje” met effecten overhandigd worden aan de creërende partij die de index nabootst. In het geval van een index zal de selectie van aandelen zo goed als gelijk zijn als die van de index, wanneer een ETF een sector volgt kan dit echter verschillen.

Zo kan een ETF die de biotech sector volgt bestaan uit alleen de 50 grootste aandelen in de biotech sector, maar er kan bijvoorbeeld ook een selectie van kleinere Biotech aandelen meegenomen worden in de selectie. Dit heeft vervolgens weer invloed op de prijs, nauwkeurigheid en volatiliteit van de ETF. De ene biotech ETF is daarom de andere niet.

Omdat een ETF net als een aandeel verhandeld wordt komt het ook voor dat de prijs kan afwijken van de onderliggende waarde -het bekende vraag- en aanbodprincipe.

ETF-AEX-EDU.png

Stel we hebben een ETF die de waarde van de AEX volgt. Als deze plotseling daalt, kan het zo zijn dat de vraag naar een betreffende ETF toeneemt. Dit zal betekenen dat de ETF minder hard zal dalen dan de AEX zelf. Ook hierom is de waarde van een ETF niet altijd 100% gelijk aan hetgeen wat hij volgt, maar het verschil is -afhankelijk van de samenstelling- over het algemeen erg klein en duurt meestal niet lang.

Het komt ook voor dat een ETF een gedeelte van de waarde van het te volgen mandje representeert. Zo zijn er ETFs die bijvoorbeeld 1/10 van de waarde van de te volgen index hebben. Stel de index staat dan op 400, dan zal de waarde van 1 ETF van de betreffende index ongeveer 40 euro zijn. Dit bevordert de verhandelbaarheid en stelt kleine beleggers in staat om toch gespreid te beleggen.

Soorten ETF's

Met ETFs is het niet alleen mogelijk om in een specifieke sector of index te handelen zoals de biotech of de AEX, maar er zijn nog veel meer verschillende mogelijkheden. Het is mogelijk om in ETFs te handelen die de alleen start-ups volgens, aandelen die dividend uitkeren, bepaalde beleggingsstijlen; maar ook commodity’s, vastgoed, derivaten of valuta. In theorie zijn alle combinaties mogelijk. Er zijn werkelijke honderden ETFs wereldwijd.

Het grote aanbod aan ETFs kan de keuze lastig maken. Zo kunnen 2 ETFs die dezelfde index volgen van elkaar verschillen door middel van een andere samenstelling van het mandje aandelen dat gebruikt wordt om de index te volgen. Als een ETF bijvoorbeeld minder aandelen gebruikt om de betreffende index te volgen kan het zijn dat deze ETF minder nauwkeurig is in het volgen van de index ten opzichte van de ETF die een breder spectrum aan aandelen gebuikt. Uiteindelijk zal dit een verschil in volatiliteit met zich meebrengen. De keuze van een ETF is dus sterk afhankelijk van de samenstelling.

Buiten alle verschillende sectoren en indices zijn er ook nog verschillende vormen van ETFs. Zo is het mogelijk om leveraged of inverted ETFs te kopen.

Leveraged ETFs zijn ETFs met een hefboomwerking. Een leveraged ETF zal dus meer stijgen en dalen naarmate de index stijgt of daalt. Waar een normale ETF 1 op 1 de index volgt zal een leveraged ETF bijvoorbeeld 2 op 1 lopen. Voor elke punt stijging of daling van de onderliggende waarde zal de ETF dan 2 punten stijgen.

Een stijging zal dan twee maal zoveel opleveren, maar hetzelfde geldt bij een daling. De risico’s worden dus ook groter. De hefboomwerking zit in het product en dus ook in de naam van het product verwerkt. Zo is bijvoorbeeld de GOUDMIJNEN ETF 3X een ETF die met een hefboom van 3 de goudmijnen index volgt.

Lees meer: Hoe werkt een CFD?

Een inverted ETF zorgt voor omgekeerd profijt bij een koersbeweging. Een inverted ETF zal bij een daling van de index juist een stijging laten zien en vice versa bij een stijging van de index juist een daling. Het is dus vaak beter om bijvoorbeeld de INVERTED AEX ETF te kopen, dan om de GEWONE AEX ETF short te gaan. Het resultaat is hetzelfde, maar de kosten zijn vaak lager. Een inverted ETF is een goede manier om in te spelen op een daling van een sector.

Een combinatie van een leveraged ETF en inverted ETF is ook mogelijk.

Waarom ETF beleggen?

Een ETF is een goede manier om in te spelen op veranderingen binnen een gehele index of sector, zonder daadwerkelijk alle aandelen te kopen. Met dit beleggingsproduct wordt het dus gemakkelijker en goedkoper om je portefeuille te spreiden over veel aandelen.

Een groot verschil met een normaal fonds is dat een ETF, net zoals aandelen, op de effectenbeurs wordt verhandeld en hierom sneller en makkelijker verhandeld kan worden.

Omdat een ETF verhandeld wordt op de effectenbeurs brengt dit dezelfde valkuilen met zich mee die aandelen ook hebben. Liquiditeit en volatiliteit zijn, ondanks dat het een fonds is, ook dingen om rekening mee te houden. Wanneer we handelen in een ETF die een grote index volgt, bijvoorbeeld de S&P500, dan zullen deze risico’s wel meevallen. Over het algemeen wordt hier namelijk veel in gehandeld.

Wanneer we echter een ETF nemen die een specifiekere sector volgt, of bijvoorbeeld een minder nauwkeurige samenstelling heeft, kan de liquiditeit wel een risico opleveren. De kans is nu namelijk groter dat er minder in deze ETF wordt gehandeld, wat het risico met zich meebrengt dat er niet verkocht kan worden op het moment dat jij dat zou willen. Let dus altijd op de liquiditeit en samenstelling van een ETF waarin je wilt handelen.

Beleggen met ETF's

Ondanks de ingewikkelde constructie die achter de ETFs ligt is het een redelijk simpel beleggingsproduct. Zodra je de handel in aandelen enigszins onder de knie hebt, is de overstap naar een ETF zo gemaakt.

Wanneer je handelt met ETFs is het belangrijk om een goed beeld te vormen hoe de ETF is gebouwd, ofwel waar het mandje aandelen precies uit bestaat, aangezien dit invloed kan hebben op nauwkeurigheid en volatiliteit. Let ook goed op de kosten van een ETF. Omdat het een simpel product is zijn de kosten vaak niet hoog, maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Let hier dus goed op. Gelukkig is dit allemaal gemakkelijk te vinden op de website van de uitgever.

Omdat er net als met aandelen gehandeld wordt is het belangrijk om een oog te houden op het volume en de liquiditeit van de ETFs, hier geldt namelijk ook dat er niet verkocht of gekocht kan worden wanneer er weinig of geen handel in het aandeel is.

Lees meer: Hoe werken opties?

Ook interessant voor u:

Selwyn Duijvestijn

Gepubliceerd op: 2-04-2017 door Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund