Beleggen in Rusland en Russische aandelen

#Rusland #Yandex

De Russische aandelenmarkt staat al langere tijd onder druk. Marktgevoel gaat op zoek naar de juiste aandelen die zullen profiteren van een herstel van Rusland. 

matryoschka.jpgMoeilijke tijden voor Russische aandelen

De Russische aandelenmarkt heeft het al een langere periode erg moeilijk. Vanwege de lage olieprijzen heeft de Russische economie het zwaar te verduren gehad. Het land is namelijk erg afhankelijk van de export van olie. Ook de crisis in Oekraïne heeft een negatief effect gehad op Rusland. Als gevolg van de lage olieprijzen en de crisis in Oekraïne daalde de roebel in waarde en daarmee ook zo goed als alle Russische aandelen. In totaal zagen we de Russische aandelenmarkt zelfs halveren samen met de olieprijzen. Ook aandelen die er goed voor stonden werden mee omlaag getrokken.

 

De Russiche markt trok echter aan. De aandelen herstelden en sinds de euphorie van het presidentschap van Trump versnelde deze stijging. Sinds het dieptepunt in 2014 verdubbelde de Russische index bijna, met het hoogtepunt in januari dit jaar.

Sins de top in januari is de Russische index echter weer gedaald. Momenteel heeft de Russische index een gemiddelde K/W verhouding van 5,3; ter vergelijking, Amerikaanse aandelen worden momenteel verhandelt op een K/W van meer dan 27. Dit maakt Russische aandelen wederom goedkoop en daarmee interessant voor contraire beleggers. 

 

Beleggen in het russiche aandeel Yandex

Er zijn een aantal aandelen die vooral onze aandacht trekken voor een longpositie om van een dergelijk herstel te genieten. Yandex, een oude bekende van Marktgevoel, is hier één van.

Yandex wordt gezien als het Russische Google en in Rusland heeft de zoekmachine van Yandex een marktaandeel dat boven de 53 procent ligt maar het verliest langzaam terrein aan Google. Een samenwerkingscontract met Microsoft zorgt ervoor dat de Yandex zoekmachine automatisch wordt geïnstalleerd in de Russische variant van Windows 10. Daarmee wil het Google een stap voorblijven, maar dit is niet gemakkelijk. 

 

In totaal behaalde Yandex in 2014 ruim 91% van haar omzet in Rusland. Het aandeel verloor sinds begin 2014 maar liefst 35 dollar van haar koers en tikte op het dieptepunt de 10 dollar aan. Het grootste gedeelte van deze daling was te danken aan de lage olieprijzen en de crisis in Oekraïne.

Yandex houdt het echter niet alleen bij haar zoekmachine. Het bedrijf verandert langzaam in een volwaardig technologie bedrijf met een eigen taxiapp (soortgelijk aan uber) en eigen zelfrijdende auto's. De diversificatie van haar activieiten maken Yandex alleen maar aantrekkelijker.

Dit jaar stijgt Yandex veel harder dan de Russische index. Het bedrijf noteerde sterke kwartaalcijfers en een stabiliserende roebel droeg ook bij aan de opwaartse beweging. Momenteel noteert Yandex echter op een hoge K/W verhouding van rond de 75. Desnalnietmin zijn wij postief over het aandeel Yandex en in het geval dat de gehele russische markt verder zal herstellen, zal ook Yandex profiteren.

Lees meer: 6 trends die beleggers niet over het hoofd mogen zien!

Russisch aandeel met aantrekkelijk dividend

Ook het Russische aandeel Mobile Telesystems heeft het zwaar te verduren gehad. Het bedrijf levert telecommunicatiediensten en is vooral actief in Rusland en Oekraïne. In 2014 daalde de koers van dit aandeel van 20 dollar per aandeel, naar minder dan 6 dollar per aandeel. Vervolgens zag het een kort herstel, waarna het weer naar 7 dollar per aandeel wegzakte. 

Op het hoogtepunt dit jaar noteerde het aandeel op een koers van bijna 12 dollar. Begin mei werd de grootste aandeelhouder -AFK Sistema- van Mobile Telesytems aangeklaagd voor  omgerekend 1,9 miljard dollar. Het aandeel daalde op dit nieuws met 10 procent omdat beleggers bang zijn dat AFK Sistema, in het geval van een verloren rechtzaak, de aandelen Mobile Telesystem aan de Russche staat moet verkopen. Dit lijkt echter een overdreven reactie. Dit wordt namelijk alleen werkelijkheid wanneer én de rechtzaak verloren wordt én er geen lening afgesloten kan worden of andere aandelen verkocht kunnen worden én er in dit geval geen andere private koper gevonden kan worden. 

De diensten van Mobile Telesystems blijven in de toekomst relevant. Er wordt gewerkt aan een 5g netwerk (grootste gedeelte van Rusland zit op het 3G netwerk), activiteiten buiten Rusland worden steeds belangrijker en het bedrijf heeft sterke verwachtingen voor haar mobiele portomonee '"MTS Money Wallet". Daarnaast hanteert het bedrijf een dividendrendement van ruim 8%. Met een K/W verhouding van iets meer dan 11 is Mobile Telesystems een interessante belegging.

Lees meer: 4 beginnersfouten die elke belegger heeft gemaakt.

 

Wachten op het juiste moment

Dit zijn twee kandidaten die volgens onze verwachtingen goed zullen presteren bij een verder herstel van de Russische economie. Omdat niemand verwacht dat de sancties tegen Rusland op de korte termijn zullen worden opgeheven, zit dit al in de prijs verwerkt. Ook kent de roebel de afgelopen maanden een steeds minder negatieve correlatie met de olieprijs. 

De timing blijft echter belangrijk. Te vroeg instappen is zonde. We blijven daarom vooral erg goed letten op de olieprijzen en de correlatie met de roebel. Beleggen in Rusland blijft altijd risicovol.

Gratis nieuwsbrief: Ontvang educatie, unieke beurstips en interssante  beursanalyses in uw inbox. 

Ook interessant voor u:

Selwyn Duijvestijn

Gepubliceerd op: 9-06-2017 door Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund