Slim Beleggen op de beurs is een vak

U als Nederlander of Belg belegt toch het liefst in eigen land, nietwaar? Dat voelt lekker vertrouwd, u weet wat u koopt. Dicht bij huis beleggen voelt als slim beleggen. U kent de namen en het is gemakkelijker er over te praten met uw vrienden en kennissen die in dezelfde fondsen zitten. Psychologen typeren dit als de ‘home bias’. Er zijn ook rationele redenen aan te voeren om dicht bij huis te typeren als slim beleggen. U kunt valutarisico lopen als u bijvoorbeeld aandelen van buiten de landsgrenzen koopt, en daar houden beleggers over het algemeen niet van.

Verder zijn de Heinekens, Shells en Inbevs van deze wereld in de loop der jaren internationale bedrijven geworden. Het is niet de kruidenier om de hoek waar u een belang in heeft. En laten we wel wezen, Nederland en België, hoe klein dan ook, zijn ontwikkelde markten en kennen prachtige bedrijven. Kortom, met lokaal beleggen is niets mis.

De grote hamvraag is natuurlijk: welke lokale aandelen gaan het beste renderen?  Wij kiezer er vaak voor juist de wat onbekendere en kleinere fondsen naar de voorgrond te halen. Slim beleggen betekent verder kijken dan de AEX.

De lokale markten breiden met circa 200 noteringen het beleggingsuniversum voor u aanzienlijk uit. Kunt u bedrijven opnoemen die daar een beursnotering in hebben? Wellicht een aantal, maar u bent waarschijnlijk niet bekend met de meeste.

Surf eens naar websites die een compleet overzicht geven of sla eens een financieel dagblad open. Ongetwijfeld komt u namen tegen waarvan u nog nooit hebt gehoord en wie weet betreft het zelfs een bedrijf bij u in de buurt!

 

Slim beleggen door informatieschaarste

Het is lastig meer te weten te komen over een lokaal fonds; de informatie ligt niet bepaald voor het oprapen. Op televisie doen ze er amper verslag van, en een vluchtige speurtocht op internet levert alleen wat kruimels op. U zult echt de website van het bedrijf en de jaarverslagen moeten doorspitten. Daar gaat veel tijd inzitten: slim beleggen kost nu eenmaal wat meer moeite. Maar onbekend maakt onbemind zeggen ze wel eens, en dit leidt vaak tot inefficiënte waarderingen.

De belegger die zijn of haar huiswerk doet kan hierdoor een informatievoorsprong opbouwen op de rest, en een aandeel selecteren dat op de beurs te laag is gewaardeerd.

Slim beleggen in aandelen

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat zogeheten small-cap-aandelen historisch gezien beter renderen dan grote fondsen. Uit een onderzoek naar 70 jaar beurshistorie bleek dat in driekwart van deze periode kleine fondsen het beter deden dan grote, met een gemiddeld jaarrendement van enkele procenten hoger. Andere studies bevestigen dit beeld, en dit fenomeen zien we in vrijwel alle landen.

Resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar het is wel een goede aanleiding om juist te focussen op de kleinere aandelen. Wist u trouwens dat institutionele beleggers vanwege hun eigen mandaten vaak niet mogen beleggen in small caps? Er zijn specifieke small cap-beleggingsfondsen, maar zelfs deze laten de echt kleine ondernemingen voor wat ze zijn.

Als een dergelijke onderneming weet door te groeien wordt ze vanzelf een keer opgepikt door de grote jongens, maar u hebt de mogelijkheid nu al aandeelhouder te zijn.

Lees meer: Hoe werkt een ETF?

Goed verhaal bij een verjaardagsfeestje

Iedereen wil graag een stoer verhaal ophangen tijdens een verjaardagsfeestje. “Ik had 20 jaar geleden Apple-aandelen gekocht!”. Dat maakt natuurlijke diepe indruk op de genodigden, slim beleggen scoort punten! Wie wil dat nou niet? Apple begon vanuit een simpele garage. Heineken brouwde zijn eerste biertje in een schuurtje. U hebt ‘m wel door. Elke multinational begon met één persoon met een goed idee.

De fantasie is, al vanaf het begin in te stappen, en daardoor een gigantische leuke rit mee te maken. Al helemaal als u een lokaal succesverhaal in een vroeg stadium weet te ontdekken bent u slim bezig. Niemand houdt u tegen als u even bij die geniale buurjongen in de garage gaat loeren, maar u kunt ook Marktgevoel de aandelen laten selecteren. Ook in Nederland en België staan immers genoeg potentiële toppers genoteerd. We zijn wel realistisch, de meeste worden niet de nieuwe Apple. De truc tot slim beleggen is het koren van het vele kaf te scheiden.

De keerzijde van lokaal beleggen

Hoe veelbelovend een aandeel op de lokale markten ook mag zijn, aan lokaal beleggen kleven unieke risico’s. Een opsomming van de vier grootste risico´s:

  1. Volatiliteit: Kleine, lokale fondsen zijn historisch gezien beduidend volatieler dan grote fondsen.  Met de grotere fluctuaties in dit soort aandelen moet u wel om kunnen gaan. Let ook op dat u niet belegt met margin (het kopen van aandelen met als onderliggende waarde andere aandelen), waardoor uw broker in het geval van een plotselinge duikeling uw aandelen op de markt dumpt.
  2. Interne controle: Lokale fondsen kennen over het algemeen een wat beperkte interne controle. De CEO is echt de baas en niemand anders. Dit kan goed, maar ook slecht uitpakken. Zaken als fraude komen helaas wel eens voor.
  3. Pennystock-manipulatie: Op de lokale markten staan ook pennystocks genoteerd, aandelen met optisch lage koersen van bijvoorbeeld 10 cent. Wees hier extra voorzichtig mee. Dit soort aandelen is gevoelig voor koersmanipulatie.
  4. Liquiditeit: De handel in lokale fondsen kan minimaal zijn of helemaal absent. Een order van 1 aandeel kan bij wijze van spreken het aandeel 10% hoger of lager zetten. Let dus altijd op het handelsvolume, en probeer aandelen te mijden waar überhaupt niet in wordt gehandeld. Dit kunnen overigens veilingfondsen betreffen, waar tweemaal per handelsdag vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. Op de website van Euronext kunt u achterhalen welke fondsen dat zijn.

Slim beleggen met Marktgevoel

Op Marktgevoel speuren we dagelijks koortsachtig de lokale markten af naar juist die onbekende en ondergewaardeerde fondsen waar u wellicht nooit van heeft gehoord. Ondanks het wat hogere risicogehalte blijkt uit een bijna honderd jaar oude beurshistorie dat het dikwijls loont potentiële toppers van eigen bodem in de portefeuille te hebben.

Gratis nieuwsbrief: Ontvang educatie, unieke beurstips en interssante  beursanalyses in uw inbox.

Ook interessant voor u:

Selwyn Duijvestijn

Gepubliceerd op: 7-06-2017 door Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund