Spanningen tussen Noord-Korea en Verenigde Staten blijven rol spelen

#AEX

De Amsterdamse beurs is vrijdag conform verwachting lager geopend. Kort na opening van de beurzen koerste de AEX 0,9 procent lager op 518,75 punten. 

Onder de hoofdfondsen ging Galapagos opnieuw aan kop met een plus van 1,5 procent. Op donderdag was het aandeel ook al smaakmaker, na publicatie van positieve testresultaten. Vanochtend kwam daar nog een koersdoelverhoging door Jefferies bovenop. 

Wolters Kluwer wist de verliezen met een min van 0,1 procent beperkt te houden. Grootste daler was ArcelorMittal dat 3,5 procent prijsgaf. Verder daalden Altice en Aegon aanzienlijk met respectievelijk 1,5 en 1,4 procent. 

SBM Offshore daalde met 1,0 procent. De oliedienstverlener heeft de schikking die het trof met verzekeraars over het Noorse probleemproject Yme weten te verhogen. Meldde SBM Offshore medio juli nog een schikking ter waard van 247 miljoen dollar, inmiddels is dit bedrag opgelopen naar 281 miljoen dollar. De oliedienstverlener wist met nog een verzekeraar te schikken, waardoor het bedrag 34 miljoen dollar hoger uitvalt.

In de Midkap was het Intertrust dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 0,3 procent. WDP verloor 0,1 procent en ASM International gaf 2,2 procent prijs. 

Onder de kleinere fondsen won Stern Groep 0,6 procent, terwijl Basic-Fit 4,3 procent verloor.  De uitbater van fitness-clubs zag de resultaten in het afgelopen halfjaar aantrekken, maar minder sterk dan waarop analisten hadden gehoopt. Basic-Fit opende 47 nieuwe fitness clubs in de eerste helft van 2017. Basic-Fit wil in heel dit jaar honderd nieuwe clubs openen en ligt met die ambitie "op koers", zei CEO Rene Moos.

Ook vandaag zullen de markten beïnvloed worden door de spanningen rondom Noord-Korea, zo verwacht marktanalist Ron van der Does van IG Markets. "Beleggers zijn duidelijk

risico-avers op dit moment", aldus de analist, die wees op de lage stand van de "veel geraadpleegde" Fear & Greed index van CNN. "Hoe lager de index, hoe minder de koopbereidheid van beleggers." 

Op macro-economisch vlak staat de ontwikkeling van de consumentenprijzen in juli in de Verenigde Staten op de agenda, een belangrijke indicator voor de Federal Reserve bij de bepaling van het monetaire beleid en de timing van een eventuele renteverhoging. "Een stijging van de consumentenprijzen lager dan 1,7 procent op jaarbasis zal de kans op een renteverhoging dit jaar doen afnemen", voorziet Van der Does. "Mocht het cijfer echter op 1,8 procent of zelfs daarboven uitkomen, dan verhevigt dit de discussie over de kansen van een verhoging in september, dan wel in december."

Vanuit de eurozone komen ook inflatiecijfers. Vanochtend staan Spanje en Frankrijk op de rol. In Duitsland bleek de inflatie in juli te zijn uitgekomen op 1,7 procent, zoals een voorlopige raming ook al aangaf. Daarmee was de inflatie hoger dan de 1,6 procent in juni en de 1,5 procent die voor mei werd gemeten.

Wall Street sloot donderdag in het rood, waarbij de spanningen rond Noord-Korea en de Verenigde Staten de markten onverminderd in zijn greep hielden. De Amerikaanse president Donald Trump scherpte zijn "overduidelijke retoriek" omtrent Noord-Korea zelfs verder aan, zo merkte Van der Does op. Trump benadrukte in niet mis te verstane woorden dat Noord-Korea zeer nerveus zou moeten zijn, als zij ook maar denken aan een aanval op de Verenigde Staten, aldus Van der Does.

De woorden van de Amerikaanse president zorgden volgens de marktvorser voor een verkoopgolf op de beurs en een vlucht in goud, de Japanse Yen en Amerikaanse staatsobligaties.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Chinese Shanghai Composite verloor 1,4 procent tot 3.215,24 punten. De beurs in Tokio bleef dicht vanwege een nationale feestdag. "Vooral het Aziatische deel wordt geraakt bij een escalatie van het conflict [tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten] en dat realiseren Aziatische beleggers zich", aldus de marktvorser van IG.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent tot 481,7 dollar, terwijl een oktober-future Brent eveneens 0,9 procent lager bewoog op 51,44 dollar. Oliekartel OPEC maakte donderdag bekend dat de productie van ruwe olie door leden van de OPEC in juli is gestegen. De stijging, die overigens kleiner was dan de stijging van de voorgaande maand, werd veroorzaakt door een hogere productie in Libië, Nigeria en Saoedi Arabië, bleek uit het rapport van het kartel.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1771. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1777 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1751 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Elliott Advisors en York Capital mogen geen buitengewone aandeelhoudersvergadering voor AkzoNobel beleggen om de positie van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen aan de orde te stellen. Dit bepaalde de voorzieningenrechter donderdagavond in Amsterdam. Het verzoek is te voorbarig, zo stelde de rechtbank.

Galapagos kreeg een koersdoelverhoging van Jefferies van 100,00 naar 110,00 met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens analist Peter Welford zijn de onderzoeksresultaten voor een behandeling tegen idiopathische longfibrose waarmee het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische concern eerder deze week kwam, bemoedigend. Met een bijdrage van 8,00 euro per aandeel op basis van een verdere ontwikkeling van het middel verhoogde de analist het koersdoel met 10 procent. 

SBM Offshore heeft de schikking die het trof met verzekeraars over het Noorse probleemproject Yme weten te verhogen. Meldde de oliedienstverlener medio juli nog een schikking ter waard van 247 miljoen dollar, inmiddels is dit bedrag opgelopen naar 281 miljoen dollar. SBM Offshore wist met nog een verzekeraar te schikken, waardoor het bedrag 34 miljoen dollar hoger uitvalt.

Verder kwam Basic-Fit vanochtend met cijfers over het afgelopen halfjaar. De uitbater van fitness-clubs zag de resultaten aantrekken, maar minder sterk dan waarop analisten hadden gehoopt. Basic-Fit opende 47 nieuwe fitness clubs in de eerste helft van 2017. Basic-Fit wil in heel dit jaar honderd nieuwe clubs openen en ligt met die ambitie "op koers", zei CEO Rene Moos.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,5 procent lager op 2.438,21 punten. De Dow Jones index eindigde 0,9 procent in het rood op 21.844,01 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,1 procent tot 6.216,87 punten. 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Ook interessant voor u:

Selwyn Duijvestijn

Gepubliceerd op: 11-08-2017 door Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund