Beleggen in uranium

#Uranium

Al tijden hangt er een negatief sentiment rondom uranium. Nog niet zolang geleden was er de ramp in Fukushima waar uranium flinke schade aan milieu veroorzaakte, maar ook Tsjernobyl en de commotie rondom Iran liggen nog vers in het geheugen. Het sentiment lijk echter te keren en de vraag naar uranium zal snel toenemen..

Wat is Uranium?

De grondstof Uranium wordt als uraniumerts gewonnen uit mijnen. Uranium is een krachtige bron van energie en dient voor zowel goede als kwade doeleinde. De grondstof wordt gebruikt in kerncentrales om energie op te wekken maar ook om nucleaire bommen te maken.

Lees meer: 6 trends die beleggers niet over het hoofd mogen zien!

Negatief sentiment uranium

Het negatieve sentiment is ontstaan omdat er in het verleden grote rampen zijn geweest of omdat men kernwapens tot ontploffing heeft gebracht met alle gevolgen van dien. Neem bijvoorbeeld Iran. Het land wil naar eigen zeggen uranium gebruiken om kernenergie op te wekken maar andere landen, met name de Verenigde Staten en Israël, denken dat Iran uranium wil gebruiken om kernwapens te ontwikkelen.

Uranium moet in een gecontroleerde omgeving behandelt worden anders kan dit enorme schade veroorzaken. Bij de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl is 400 keer meer radioactieve straling vrijgekomen dan bij de kernbom die Hiroshima verwoeste. In Fukushima (Japan) liepen vier van de zes kerncentrales schade op door een aardbeving die gevolgd werd door een enorme tsunami. Door de schade lekte er radioactief afval de oceaan in en werden verhoogde metingen tot in Duitsland waargenomen.

In al deze gevallen ging het goed mis en was de schade enorm. Dit zorgt voor het negatieve sentiment rondom uranium. Men vergeet echter dat uranium een krachtige manier is om energie op te wekken zolang dit veilig gebeurd.

Lees meer: Hoe werkt een ETF?

Contraire kansen beleggen in uranium

Vanwege strengere regelgeving en nieuwe technologieën begint energie opwekking uit uranium steeds schoner en veiliger te worden. De prijs van uranium zit al langere tijd in een neerwaartse trend maar daar lijkt nu verandering in te komen doordat de markt nucleaire energie steeds meer ziet als een goedkope bron van energie.

Miljardair en voormalig CEO van Microsoft Bill Gates is tevens de oprichter van TerraPower. Dit bedrijf werkt aan een zogenaamde “vierde generatie” kernreactor. Deze vierde generatie maakt efficiënter gebruik van uranium waardoor er minder radioactief afval overblijft. Daarbij weet deze nieuwe technologie opnieuw energie te produceren uit bestaand radioactief afval. Deze nieuwe kernreactor wekt tot 50 keer meer energie op dan de oudere generatie kernreactoren.

De komende jaren zullen er wereldwijd 65 nieuwe kerncentrales geopend worden en zijn er nog eens 165 in aanbouw. De vraag naar uranium zal hierdoor flink toenemen. De markt heeft deze vraag nog niet ingeprijsd omdat het sentiment lange tijd negatief was. Producenten van uranium hebben de productie verlaagd omdat de huidige voorraden in overvloed zijn aan de huidige vraag. De voorraden nemen langzaam af maar pas als de vraag toeneemt kan de prijs stijgen.

Beleggen in uranium

Nu het sentiment positief omslaat en er fundamenteel verbetering optreed kan dit wel eens het jaar worden waarin uranium de weg omhoog inzet. Wanneer de markt de verwachte vraag gaat inprijzen zal de prijs van uranium snel oplopen. Een mooie kans voor contrair beleggers om in te spelen op een veranderende trend.

Gratis nieuwsbrief: Ontvang educatie, unieke beurstips en interssante  beursanalyses in uw inbox.

Ook interessant voor u:

Selwyn Duijvestijn

Gepubliceerd op: 9-06-2017 door Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund