Voor wie begon 2018 gunstig?

#Selwyn Duijvestijn

Het was een relatief korte week, waarbij de eerste handelsdag begon op 2 januari en 5 januari de laatste handel plaats vond. Een week waarbij de Amerikaanse beurzen gunstig gestemd waren, waar we ook in Nederland veel profijt van hadden. De AEX heeft op een korte daling in het eerste half uur van het jaar enkel groei gezien. Een stijging van ruim 2% in de eerste week zorgt ervoor dat het jaarrecord van 2017 binnen bereik kwam. 

Wie hebben er nou echt van geprofiteerd en voor wie had 2018 een minder vliegende start?
Een overzichtje van de top 3 dalers en stijgers in deze eerste handelsweek.

Grootste dalers AEX:

3. Unilever -0,1%
2. RELX Group -0,4%
1. Boskalis -1,9%

tulpen-665258-edited.jpg
Grooste stijgers AEX:

3. SBM Offshore +6,1%
2. Randstad +8,1%
1. Altice +10,3%

Wij zijn dol op nieuws uit eigen land. Hoeveel belegt u in Nederlandse aandelen?

U als Nederlander of Belg belegt toch het liefst in eigen land, nietwaar? Voelt lekker vertrouwd, je weet wat je koopt. U kent de namen, en het is makkelijker er over te hebben met uw vrienden en kennissen die in dezelfde fondsen zitten. Psychologen typeren dit als de ‘home bias’. Maar er zijn ook rationale redenen aan te voeren voor dit gedrag.

U kunt valutarisico lopen als u bijvoorbeeld aandelen van buiten de landsgrenzen koopt, en daar houden beleggers over het algemeen niet van. Verder zijn de Heinekens, Shells en Inbevs van deze wereld in de loop der jaren internationale bedrijven geworden. Het is niet de kruidenier om de hoek waar u een belang in heeft. En laten we wel wezen, Nederland, hoe klein dan ook, zijn ontwikkelde markten en kennen prachtige bedrijven. Kortom, met lokaal beleggen is niets mis.

De grote hamvraag is natuurlijk: Welke lokale aandelen gaan het beste renderen? Wij kiezen er regelmatig voor om juist de wat onbekendere en kleinere fondsen te belichten, die naar onze mening bovengemiddeld kunnen gaan presteren. Onbekend maakt onbemind, en vanuit deze contraire strategie is er binnen de landsgrenzen genoeg kans op een mooi rendement. Met het Nederlandse aandelen abonnement bent u verzekerd van de beste aandelentips van eigen bodem!

Ook interessant voor u:

Selwyn Duijvestijn

Gepubliceerd op: 5-01-2018 door Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund