Deze aandelen zijn echte groeibriljanten...

#Educatie #Groei

Een groeiaandeel is -verassing- een aandeel dat zich focust op de groei. Beleggers verwachten dat het aandeel harder zal groeien ten opzichte van de markten. Het zijn vaker jonge bedrijven dan gevestigde, maar dit gaat niet altijd op. Het doel is over het algemeen wel hetzelfde: een zo groot mogelijk marktaandeel winnen.

moneyTree.jpg

Vaak wordt hierdoor geen dividend uitgekeerd en worden er geen eigen aandelen ingekocht (hier zijn uiteraard ook genoeg uitzonderingen bij te bedenken), maar wordt de winst geherinvesteerd met als doel verdere groei. Rendementen worden dan ook voornamelijk gehaald uit koerswinst, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dividendaandelen. Groeiaandelen zijn dan ook inherent aan een groter risico, maar ook aan snellere en hogere rendementen.

Lees meer: 3 aandelen zoals microsoft in 1986

Groeiaandelen worden over het algemeen gewaardeerd op een hoger dan gemiddeld veelvoud van de winst. Met andere woorden, een hoge koers/winst verhouding. De achterliggende gedachte is de bovengemiddelde groei hogere potentiële winsten met zich meebrengt.

Het beste voorbeeld is misschien wel Amazon. Bij de beursgang in de jaren ‘90 werd het aandeel al gewaardeerd op een toekomstige potentiële winst. Sommige zeiden dan ook dat het aandeel duur gewaardeerd was. Het aandeel heeft jarenlang geen winst gemaakt en zelfs nu nog wordt een groot deel van de winst geïnvesteerd in groei. Ondanks het feit dat winst geen gegeven is, is het aandeel meer dan 500 keer in waarde gestegen sinds haar beursgang.

Lees meer: Het nieuwe winkelen met Amazon Go

Dit staat in contrast tot bijvoorbeeld waardeaandelen. Hier wordt beredeneerd dat de koers van het aandeel onder de intrinsieke waarde van het aandeel ligt, waar dit juist andersom is bij groeiaandelen. Met andere woorden zijn groeiaandelen overgewaardeerd met de potentiële groei als redenatie; waarde aandelen zijn ondergewaardeerd, door een bijvoorbeeld slecht nieuws e.d.

Wij scharen waardeaandelen en groeiaandelen onder de noemer groeibriljanten. Beide hebben immers een bovengemiddelde potentiële groei, weliswaar met een andere motivatie.

Door de eigenschappen van groeibriljanten komen deze beleggingen vaak met een groter risico. Alle aandelen die verantwoordelijk waren voor de dotcom bubbel waren groeiaandelen, welke in eerste instantie enorme rendementen opleveren. Iedereen weet hoe dit eindigde. Maar ook hier zaten briljanten tussen die tot op de dag van vandaag bovengemiddeld presteren. Ons doel is om deze aandelen te vinden.

Ook profiteren van onze aandelensectie? We zijn alweer op jacht naar de volgende klapper. Neem een abonnement op onze selectie van groeibriljanten en ontvang onze nieuwste beurstips in uw inbox. 

Abonneer nu! | €299 per jaar nu slechts €199 per jaar!

Ook interessant voor u:

Selwyn Duijvestijn

Gepubliceerd op: 9-08-2017 door Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund