Basisrente en de invloed op de beurs

#Leren beleggen

Een veel gebruikte maatregel van de centrale banken is het verhogen of verlagen van de basisrente. Als er sprake is van een te hoge inflatie, of als de inflatie te snel stijgt, dan kan een centrale bank de basisrente verhogen. De reden dat dit tot een minder snel stijgende of stagnerende inflatie leidt is het volgende: Een renteverhoging van een centrale bank betekent een rente verhoging voor overheden en banken. Dus niet direct aan de consument. Echter zal deze renteverhoging er voor zorgen dat banken de rente verhogen voor bedrijven en consumenten, waardoor deze uiteindelijk minder geld te besteden hebben en er minder geld in omloop is. De rente verhoging wordt dus als het ware van boven naar beneden doorgegeven. Hierdoor daalt de inflatie (of stijgt minder snel).

Verhoging van rente

Voor een belegger zal een verhoging van de rente vaak juist negatief worden ervaren. Een hoge rente betekent dat het aantrekkelijker wordt om geld vast te houden en minder geld in de omloop betekent dus ook minder geld richting de beurzen. Andersom werkt dit natuurlijk ook. Hoe verder de rente zal dalen, hoe minder aantrekkelijk het wordt om geld vast te houden.

Stel je voor dat de rente 0% is en de inflatie is 2%. Op dit moment betekent het dus dat je vermogen elk jaar 2% minder waard wordt. Veel mensen richten zich in dit soort scenario’s tot de beurzen om er voor te zorgen dat hun vermogen niet in waarde zal dalen, dit gaat vervolgens weer gepaard met een stijging van de beurskoersen. Als we ons nu een overdreven rente verhoging naar 4% voorstellen, dan wordt je vermogen op de bank dus elk jaar 2% meer waard. Hierdoor wordt het dus aantrekkelijker om te sparen, en dus geld vast te houden, en hierdoor zien we vaak dat er minder geld richting de beurzen gaat. Dit gaat vervolgens weer gepaard met een daling van de koersen.

Dit soort grote veranderingen in de rente zien we in de werkelijkheid niet, maar veranderingen in de rente brengen, in theorie, wel op deze manier veranderingen op de beurzen met zich mee.

Bijdrukken geld

Extra geld in de omloop brengen is ook een middel met directe betrekking tot de inflatie. Ook hier komt de marktwerking weer om de hoek kijken. Hoe meer er van iets is, hoe minder het waard wordt. Bij geld is dit niet anders. Wanneer er extra geld bijgedrukt wordt, wordt het dus minder waard. Dit verhoogt de inflatie wat op zijn beurt weer in het voordeel van de beurzen zal werken.

Omdat de centrale bank zoveel invloed heeft, en alle ogen gericht zijn op de maatregelen die zij nemen, kunnen er al sterke koersveranderingen worden waargenomen zonder dat deze maatregel daadwerkelijk worden uitgevoerd. Vaak zijn de woorden, het dialoog, al genoeg om een substantieel effect te hebben.

» Wilt u beginnen met beleggen of simpelweg meer leren over aandelen? Bekijk al  onze artikelen.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 6-03-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund