Beleggen kan veel geld opleveren, veel meer dan een bijbaan of geld op de bank. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat beleggen niet zonder risico’s is. De kans dat je op de eerste belegging geld verliest is reëel, ook wanneer je alle risico’s dacht voorzien te hebben.
95% van alle beleggers verliest geld. Juist hierom is het belangrijk dat je een goed plan en voldoende kennis hebt, en dat je vertrouwen hebt in jouw strategie. Wanneer deze goed is, zal de tijd die jij in de beurs stopt ook haar vruchten afwerpen. Je raakt dan niet meer in paniek wanneer er een kleine min op papier staat, want jij weet dat je alle risico’s goed hebt ingecalculeerd en dat het zich uiteindelijk zal uitbetalen. Verliesgevende transacties horen erbij. Alles draait om het resultaat onderaan de streep.
Beleggen of handelen
Als je aan iemand vraagt wat hij op de beurs doet zal je nooit een eenduidig antwoord krijgen. De een is aan het beleggen, de ander handelt en een ander zal je vertellen dat hij trade. Handelen en traden verschillen niet van elkaar behalve in de benaming, beleggen is echter wel iets anders.
Waar een belegger na een aankoop bereid is maanden tot jaren te wachten voordat zijn investering iets oplevert, zal een handelaar dit geduld niet hebben. Een handelaar houdt zich bezig met de kortere termijn, van enkele seconden tot dagen. Dit kan snellere en hogere rendementen opleveren, maar de risico’s zijn hier vanzelfsprekend ook anders. Het verschil tussen de twee komt niet voort uit de ondernomen acties, want beide kopen en verkopen, maar uit het verschil in timing.
Eigenschappen van een goede belegger
Voor een belegger is het noodzakelijk dat hij vertrouwen heeft in zichzelf en zijn strategie. De grootste fout die een belegger kan maken is in paniek raken en emotionele beslissingen maken wanneer het even tegenzit. Een belegger moet kalm blijven, en zich door zijn verstand laten leiden om succesvol te zijn.
Een emotionele belegger zal bij een daling van de koers te snel uitstappen en bij een stijging te lang wachten met verzilveren. Een verstandige belegger die de koers ziet dalen, raakt niet in paniek, maar wacht en ziet de koers weer oplopen omdat hij vertrouwen heeft in zichzelf. Een verstandige belegger ziet de koers oplopen en heeft vooraf al bepaald hoeveel hij wilt verdienen, en neemt zijn winst dan ook. Kortom: Hij houdt zich vast aan zijn initiële strategie. Want wie het onderste uit de kan wilt halen, die krijgt de deksel op zijn neus.
Wat voor belegger ben jij?
Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om eerst te bepalen wat voor een belegger jij bent. Net zoals met veel zaken op de beurs is hier geen eenduidig antwoord op te geven, er is immers geen perfecte belegger of perfecte strategie. Alles draait om wie jij bent en hoe jij met de beurs om gaat.
Bepaal voor jezelf, voordat je verder gaat, wat jij wilt bereiken met je beleggingen. Wil je snel extra geld verdienen? Ben je gewoon geïnteresseerd in de werking van de beurzen? Hoop je nieuwe strategieën en ideeën te vinden om je portefeuille op te bouwen? Ben jij de koele kikker die graag risico’s neemt, of speel je het liever op zeker met iets minder gewin? Het kan allemaal, geen van deze opties is fout, als je je hier maar bewust van bent.
Het is funest voor een belegger om de juiste dingen te doen om de verkeerde redenen, dit houdt namelijk geen stand. Wat voor de een de winnende strategie is, zorgt bij de ander voor slapeloze nachten. Beleggen draait veel om psychologie. Zorg dat jij jezelf kent en je bent de rest een stap voor.