Beginnen op de beurs: Wat voor belegger ben jij?

#Leren beleggen

Beleggen kan veel geld opleveren, veel meer dan een bijbaan of geld op de bank. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat beleggen niet zonder risico’s is. De kans dat je op de eerste belegging geld verliest is reëel, ook wanneer je alle risico’s dacht voorzien te hebben.

95% van alle beleggers verliest geld. Juist hierom is het belangrijk dat je een goed plan en voldoende kennis hebt, en dat je vertrouwen hebt in jouw strategie. Wanneer deze goed is, zal de tijd die jij in de beurs stopt ook haar vruchten afwerpen. Je raakt dan niet meer in paniek wanneer er een kleine min op papier staat, want jij weet dat je alle risico’s goed hebt ingecalculeerd en dat het zich uiteindelijk zal uitbetalen. Verliesgevende transacties horen erbij. Alles draait om het resultaat onderaan de streep.

Beleggen of handelen

Als je aan iemand vraagt wat hij op de beurs doet zal je nooit een eenduidig antwoord krijgen. De een is aan het beleggen, de ander handelt en een ander zal je vertellen dat hij trade. Handelen en traden verschillen niet van elkaar behalve in de benaming, beleggen is echter wel iets anders.

Waar een belegger na een aankoop bereid is maanden tot jaren te wachten voordat zijn investering iets oplevert, zal een handelaar dit geduld niet hebben. Een handelaar houdt zich bezig met de kortere termijn, van enkele seconden tot dagen. Dit kan snellere en hogere rendementen opleveren, maar de risico’s zijn hier vanzelfsprekend ook anders. Het verschil tussen de twee komt niet voort uit de ondernomen acties, want beide kopen en verkopen, maar uit het verschil in timing.

Eigenschappen van een goede belegger

Voor een belegger is het noodzakelijk dat hij vertrouwen heeft in zichzelf en zijn strategie. De grootste fout die een belegger kan maken is in paniek raken en emotionele beslissingen maken wanneer het even tegenzit. Een belegger moet kalm blijven, en zich door zijn verstand laten leiden om succesvol te zijn.

Een emotionele belegger zal bij een daling van de koers te snel uitstappen en bij een stijging te lang wachten met verzilveren. Een verstandige belegger die de koers ziet dalen, raakt niet in paniek, maar wacht en ziet de koers weer oplopen omdat hij vertrouwen heeft in zichzelf. Een verstandige belegger ziet de koers oplopen en heeft vooraf al bepaald hoeveel hij wilt verdienen, en neemt zijn winst dan ook. Kortom: Hij houdt zich vast aan zijn initiële strategie. Want wie het onderste uit de kan wilt halen, die krijgt de deksel op zijn neus.

Wat voor belegger ben jij?

Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om eerst te bepalen wat voor een belegger jij bent. Net zoals met veel zaken op de beurs is hier geen eenduidig antwoord op te geven, er is immers geen perfecte belegger of perfecte strategie. Alles draait om wie jij bent en hoe jij met de beurs om gaat.

Bepaal voor jezelf, voordat je verder gaat, wat jij wilt bereiken met je beleggingen. Wil je snel extra geld verdienen? Ben je gewoon geïnteresseerd in de werking van de beurzen? Hoop je nieuwe strategieën en ideeën te vinden om je portefeuille op te bouwen? Ben jij de koele kikker die graag risico’s neemt, of speel je het liever op zeker met iets minder gewin? Het kan allemaal, geen van deze opties is fout, als je je hier maar bewust van bent.

Het is funest voor een belegger om de juiste dingen te doen om de verkeerde redenen, dit houdt namelijk geen stand. Wat voor de een de winnende strategie is, zorgt bij de ander voor slapeloze nachten. Beleggen draait veel om psychologie. Zorg dat jij jezelf kent en je bent de rest een stap voor.

» Wilt u beginnen met beleggen of simpelweg meer leren over aandelen? Bekijk al  onze artikelen.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 13-02-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund