Wat is een beursindex?

#Leren beleggen

Waarschijnlijk ben je al bekend met de bekendste Nederlandse index: de AEX-index. Wat is een beursindex nu precies?

Een index is een verzameling van effecten die zo wordt samengesteld dat ze een bepaalde waarde van de markt representeert. Vaak worden hiervoor de grootste aandelen van de betreffende beurs voor geselecteerd. Er wordt een bepaalde weging gebruikt om te voorkomen dat 1 aandeel een te grote invloed heeft op de waarde van de index.

AEX-index

De AEX-index bestaat uit de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland en volgt de waarde hiervan. Naast de AEX hebben we in Nederland ook nog de AMX; de midcap aandelen die 25 tot 50 grootste beursgenoteerde bedrijven herbergt, en de ASCX; de smalcap aandelen die de 50 tot 75 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland herbergt.

Landelijke indices

Elk land heeft soortgelijke indices, dit is het meervoud van index; zo heeft Duitsland de DAX, Frankrijk de CAC40,  België de Bel20 en de Verenigde Staten de S&P-500. Al deze indices volgen de grootste beursgenoteerde bedrijven in het betreffende land. Naast de S&P-500, die de vijfhonderd grootste bedrijven van de VS volgt, heeft de VS nog twee veel gevolgde indices, de NASDAQ composite en de NASDAQ-100. De NASDAQ composite volgt alle bedrijven die genoteerd staan aan de NASDAQ-beurs en de NASDAQ-100 de 100 grootste bedrijven die aan de NASDAQ genoteerd staan.

Index als benchmark

Een belegger kan om verschillende redenen geïnteresseerd zijn in 1 van de verschillende indices. Er wordt vaak naar de index gekeken als “benchmark” voor de prestaties. Dit betekent dat je de stijging of daling van de index vergelijkt met jouw eigen of andermans prestaties op de beurs. Op deze manier wordt er een beeld gevormd of de prestaties relatief goed of relatief slecht zijn. Wanneer de AEX bijvoorbeeld met 10% is gestegen, maar onze eigen beleggingen met 5% hebben we het dus “slechter” gedaan dan de index. Zelf vind ik dit niet de beste manier om naar je beleggingen te kijken, een winst van 5% is toch winst, ondanks dat de index een grotere stijging heeft gehad. Daar komt nog bij dat niet alle aandelen uit dezelfde index hoeven te komen, en de index daarom ook niet meer als juiste benchmark gebruikt kan worden.

Naast het vergelijken van onze of andermans prestaties kunnen we een index ook met zichzelf uit het verleden of met een andere index vergelijken. Op deze manier kunnen we kijken of de bedrijven uit de index het beter doen dan bijvoorbeeld vorige maand, of we kunnen bijvoorbeeld zien dat Nederlandse aandelen beter hebben gepresteerd dan Duitse aandelen.

» Wilt u beginnen met beleggen of simpelweg meer leren over aandelen? Bekijk al  onze artikelen.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 20-02-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund