Hoe werkt beleggen met hefboom / leverage?

#Leren beleggen

Een hefboom zorgt voor meer rendement, maar een hogere hefboom is ook meer risico. Beleggen met een hefboom (ookwel leverage) kan erg interessant zijn voor ervaren beleggers.

Leverage vertaal letterlijk naar hefboomwerking, en men bedoelt er dan ook een financiële hefboom mee. Met de leverage bedoelen we de verhouding tussen schuld, vaak geleend geld, en eigen vermogen. Dit kan voor een bedrijf bijvoorbeeld geleend geld zijn t.o.v. het eigen vermogen, maar ook een particuliere belegger kan een leverage op zijn beleggingen hebben. Voor een belegger is de leverage een manier om het rendement te verhogen, zonder daadwerkelijk een groter bedrag te investeren.

Stel je voor dat we 100 euro hebben om te beleggen en we willen aandelen Sara’s Snoepgoed kopen op een koers van 50 euro. Uiteraard kunnen we nu maar 2 aandelen kopen. Stel je nu weer voor dat we 100 euro hebben, maar met deze 100 euro kunnen we nu echter 200 euro “lenen”. In totaal hebben we nu 300 euro om mee te beleggen en kunnen we nu dus 6 aandelen Sara’s Snoepgoed kopen. Als de koers nu stijgt van 50 naar 55 euro, dan hebben we in het eerste geval 2 maal 5 is 10 euro verdient. In het tweede voorbeeld 6 maal 5 is 30 euro. Dit terwijl onze initiële investering in beide gevallen 100 was. Dit is het principe van een hefboomwerking. In het voorbeeld hadden wij een leverage van driehonderd delen door honderd is drie. Handelen met een hefboom van drie zal je winsten driemaal vergroten -maar ook de verliezen zullen driemaal lager uitvallen.

Het risico van de hefboomwerking uit echter zich wanneer de koers daalt, de hefboom werkt namelijk beide kanten op. Als de koers daalt, dalen de persoonlijke verliezen dus ook sneller. In het voorbeeld dus driemaal zo snel. Wanneer je handelt is het dus ook mogelijk om meer te verliezen dan je gehele inleg.

We kijken weer naar de koers van Sara’s Snoepgoed op een koers van 50 euro. We hebben wederom 100 euro eigen geld en 200 euro geleend geld en kopen 6 aandelen.
Als de koers nu halveert en zakt naar 25 euro euro, dan is onze investering nog maar 150 euro waard. In andere woorden hebben we dus 150 euro verloren. In dit voorbeeld hebben we dus meer verloren dan onze eigen inleg, we hadden immers maar 100 euro. Dit is het grootste risico van het beleggen met een hefboom.

In de werkelijkheid zijn er veel verschillende manier van leverage. Zo zijn er verschillende beleggingsproducten die op een andere manier een hefboomwerking hanteren en, zoals eerder benoemd, kan men bij het analyseren van bedrijven ook spreken over leverage.

» Wilt u beginnen met beleggen of simpelweg meer leren over aandelen? Bekijk al  onze artikelen.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 27-02-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund