Veel beleggers baseren hun beslissingen op hoe zij zich voelen, in plaats van op wat ze weten of hadden kunnen weten. Om die reden schieten markten vaak te ver door in optimisme of in pessimisme.
Zo is een coverstory in de grote nieuwsbladen of kranten over de richting van financiële markten vaak een duidelijke contra-indicator. De meeste beleggers balanceren tussen hoop en vrees en lijden aan het ‘greed and fear’-syndroom. Zij tonen daarbij vaak kuddegedrag, met dramatische gevolgen voor de rendementen.
Wij bekijken bedrijven waarvan de aandelenkoers substantieel gedaald is de laatste tijd en waarvan wij denken dat die daling in de toekomst weer gecompenseerd gaat worden. Als een bedrijf slecht presteert op de beurs dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat dat terecht is, dat het bedrijf geen gezonde toekomst heeft.
Toen het aandeel Imtech hard daalde op de beurs, was er een enkele reden om aandelen te kopen. Het bedrijf verkeerde in nood en zat er financieel bijna volledig doorheen. Echter zijn er soms externe factoren die een bedrijf geraakt hebben. Wanneer dit bij gezonde bedrijven gebeurt, kan de koers weer snel stijgen naar vroegere waarden. Hiervoor moeten deze externe factoren verdwenen zijn, of moet het bedrijf zich hebben aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Deze ‘gezonde’ bedrijven moeten dit wel kunnen. Ze moeten financieel gezond zijn in de basis en een klap kunnen opvangen.
Marktgevoel is expert op het gebied van contrair beleggen. We zijn continu op zoek naar bedrijven die ooit goed scoorden op de beurs, maar die nu een lage koers kennen. Door de fundamenten van deze bedrijven te bekijken kunnen wij bepalen of deze koers zich weer gaat herstellen. Marktgevoel volgt niet de massa en handelt geheel op eigen wijze. Wilt u ook ook uw eigen koers varen? Dan bent u met het Contrair beleggen abonnement verzekerd van de beste contraire beurstips!
Veel mensen leggen in onze ogen de beurs te ingewikkeld het uit. Het blijft een marktplaats waar het simpelweg draait om vraag en aanbod. De beste beleggingstechniek is daarom psychologie. Het klinkt vreemd, maar alles gaat om het juiste sentiment in te schatten.
Als de stemming bij de beleggers de leidraad is, dan zijn er verschillende manieren om dat te meten. Als sommigen argumenteren dat het sentiment van de beleggers in het voordeel van een bepaald aandeel nog kan groeien, dan kunnen wij vaak alleen maar antwoorden dat het zich al op een waanzinnige hoogte bevindt.
Veel beleggers zijn dan ook kuddedieren. Het jaar 2007 was een jaar waarin alles super ging! Ahum. Mensen worden in zulke periodes ineens helemaal positief. Iedereen in de buurt gedraagt zich positief, in de media zijn goede berichten te lezen/horen en u wilt hier dan natuurlijk van meeprofiteren. Zulke beleggers gaan dan aandelen kopen. Het gaat immers super op de beurs! De beurs verbreekt record na record, het is dus een goed punt om in te stappen, toch?
Het is erg jammer wanneer u er dan achter komt dat u een aandeel voor een hoge koers heeft gekocht, terwijl dit voor een veel lagere prijs kon in de tijden dat de beurs iets minder ging. Het is dan ook erg jammer als het sentiment slechter wordt en uw aandeel in elkaar stort. U heeft op dat moment hoog gekocht, en zult misschien zelfs gedwongen worden om laag te verkopen. Dit is het gedrag van de stereotype belegger.
Wij zien dat veel beleggers, vaak tegen beter weten in zelfs, op ‘safe’ spelen waar het beleggen betreft. ‘Op safe spelen’ wil in dit verband zeggen: met de kudde mee. Kopen wat iedereen koopt, en mijden waar iedereen negatief op is. Ergens is dit logisch, aangezien uw verstand vaak zegt dat dit ‘verstandig’ is. Met geld, investeringen en beleggen gaan wij nu eenmaal graag verstandig om.
Het is een klassieke en bijzonder moeilijk te omzeilen valkuil. Het probleem is namelijk dat als (bijna) iedereen ergens positief over is, de daad ook vaak bij het woord is gevoegd en dus ook (bijna) iedereen dat aandeel, of die regio, in de portefeuille heeft. Logisch, maar wie moet dan van u het stokje overnemen op hogere koersniveau’s?
De grootste fout die beleggers in mijn optiek maken is dat zij teveel achter anderen aanlopen. Veel beleggers hechten bijvoorbeeld te veel waarde aan de mening van zogenaamde experts bij grote banken.
De beste manier om succesvol te zijn met uw beleggingen is aandelen kopen als ze laag staan, en weer verkopen als ze hoog staan. Nu trappen we natuurlijk een open deur in, maar toch zien we dat veel beleggers kuddegedrag vertonen en aandelen kopen die al hoog staan, in de hoop dat er nog meer stijging volgt.
Laat u niet langer leiden door het sentiment in de markt en durf tegen de stroom in te beleggen. Ga niet langer met de kudde mee. Word abonnee van het Contrair beleggen abonnement en word geen kuddedier!
Vul uw e-mailadres en wachtwoord in om in te loggen.