Vraag en aanbod op de beurs

#Leren beleggen

Zodra je je begint te verdiepen in de wereld van beleggen wordt je vaak omver gegooid met verschillende termen en ingewikkelde constructies. Voordat je hier echter iets mee kan is het van belang dat je in de kern goed begrijpt hoe de beurs werkt en hoe de markten precies in elkaar zitten. Uiteindelijk draait alles simpelweg om vraag en aanbod.

Werking van de effectenbeurs

Om de werking van de effectenbeurs te begrijpen moeten we eerst weten wat een effect is. Onder de term effecten vallen verschillende beleggingsproducten zoals aandelen, opties, obligaties en termijncontracten. Wat al deze producten precies inhouden is voor nu nog minder van belang. Belangrijk is dat effecten in de kern niet meer zijn dan de producten waarmee er op de beurs gehandeld wordt, net zoals er op de markt met groenten en fruit gehandeld wordt.

Er zijn kopers en verkopers van producten. Als de prijzen te hoog zijn, dan willen minder mensen het product en zullen de prijzen uiteindelijk moeten dalen, er is immers minder vraag naar het product. Wanneer de prijzen erg laag zijn zullen er veel mensen de producten willen kopen, waardoor de verkopers de prijzen uiteindelijk zullen zien stijgen, er is immers meer vraag naar het product. Uiteindelijk zullen deze twee prijzen samen een balans vinden die samen weer de prijs bepalen.

Op de beurs werkt het precies zo. Er zijn ook hier kopers en verkopers die samen op dezelfde manier de koers bepalen. Het grote verschil is dat je, wanneer je effecten koopt, geen fysiek product krijgt, maar verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen. De waarde van deze effecten zijn natuurlijk veel gevoeliger voor speculatie en prijsveranderingen dan de producten op de markt, maar in de kern komt de prijs op exact dezelfde manier tot stand als de koers van de beurs: Vraag en Aanbod.

Elektronische handel via de beurs

Het beeld van de schreeuwende mannen op de beursvloer kennen we allemaal wel. Tegenwoordig gaat het er echter anders aan toe in de beleggingswereld.

Ook de beurzen zijn namelijk niet achtergebleven in de technologie en zo goed als alles gaat nu dan ook via elektronische netwerken. Het fysieke contact tijdens de handel is nu zo goed als verdwenen, maar dit heeft de handel wel vele malen sneller en efficiënter gemaakt.

Waar vroeger zo goed als alle handel op de beursvloeren plaatsvond kan dit tegenwoordig overal waar een computer met internet staat. In Europa zijn rond het jaar 2000 veel van de traditionele beurzen gefuseerd tot Euronext, hier vielen de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel; en uiteindelijk ook Portugal en een deel van de beurs van Londen onder.

Tegenwoordig bestaat er nog steeds een breed spectrum van verschillende beurzen. Zo heeft elk land nog wel een of meerdere beurzen, maar de opkomst van de elektronische handel heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat er, naast de traditionele beurs zoals Euronext, ruimte ontstond voor nieuwe beurzen om zich te ontplooien.

Voor de Nederlandse belegger betekent dit dat hij niet meer verplicht is om alleen via Euronext te handelen. Alternatieve beurzen voor Europese aandelen zijn bijvoorbeeld CHI-X, Turquoise en BATS. De werking van deze beurzen verschilt niet met Euronext, allen hanteren vraag en aanbod; het verschil tussen de beurzen zit echter in de hoeveelheid handel die er plaatsvindt, de kosten voor het uitvoeren van een transactie en de koers van de aandelen.

Uiteindelijk is het aan de belegger om de beurs te kiezen waarop gehandeld gaat worden, of om het handelsplatform dit automatisch te laten doen. In het laatste geval wordt er automatisch gekocht voor de laagste prijs of verkocht voor de hoogste prijs. Uiteindelijk reguleren de beurzen dus de handel en maken de handel ook mogelijk.

» Wilt u beginnen met beleggen of simpelweg meer leren over aandelen? Bekijk al  onze artikelen.

Ook interessant voor u:

de redactie

Gepubliceerd op: 15-02-2018 door de redactie

Het Marktgevoel team volgt dagelijks van vroeg tot laat de beurs en zit bovenop het nieuws. Niet bang om anders te zijn voorzien wij abonnees van Marktgevoel van concrete beurstips met een duidelijk onderbouwde argumentatie. Zo profiteren beleggers al vanaf 2009 mee met de winstgevende beurstips van Marktgevoel!

    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

De 3 beste contraire beleggingen van dit moment!

Ontvang gratis deze 3 concrete beurstips van onze analisten

Contrair beleggen

icon-bel.png
icon-whatsapp.png
icon-tv.png

Kennispartners:

Turbo beleggen
LYNX Beleggen
MountainShield Capital Fund